Startpagina Veeteelt

Nieuwe website begeleidingscel kleine producenten FAVV

In 2015 kondigde minister van Landbouw Willy Borsus de oprichting aan binnen het FAVV van een cel gespecialiseerd in de begeleiding van kleine producenten van levensmiddelen, in de nasleep van het dossier inzake de Hervekaas. De cel is nu 100% operationeel: nieuwe aanwervingen, een nieuwe verantwoordelijke en een nieuwe website. Doelstelling: de contacten faciliteren tussen de producenten – van wie het aantal in de lift zit – en het Voedselagentschap.

Leestijd : 2 min

Begeleiding inzake voedselveiligheid

Twee jaar geleden was er heisa rondstaan rond de strikte toepassing van listerianormen in Hervekaas. Daarbij werd de gehele voorraad van een boer tevens producent van Hervekaas in beslag genomen. De beslissing om een begeleidingscel op te richten kwam na de vaststelling dat de producenten, de verwerkers, de zelfstandigen en de kleine ondernemingen ondersteund moesten worden in het beheer van hun activiteiten ten aanzien van de wettelijke vereisten inzake voedselveiligheid. Deze werd in 2015 opgericht en kreeg een eigen budget voor de aanwerving van personeel en voor de financiering van studies om de kleine producenten te helpen. In november 2016 werd deze cel groter met de aanwerving van nieuwe medewerkers.

De begeleidingscel heeft het genoegen aan te kondigen dat zij vandaag volledig operationeel is omdat de laatste stap net genomen werd: de nieuwe website die vanaf deze maandag toegankelijk is voor het publiek. http://www.afsca.be/vcb/.

Afrijping rundvlees en bewaring rijsttaarten

De website geeft het publiek enerzijds de mogelijkheid te zien welke begeleidingsprojecten aan de gang zijn, aan welke initiatieven zij kunnen deelnemen, maar ook de resultaten van studieprojecten. Voorbeelden van dat laatste zijn de studies over de afrijping van rundvlees en over de versoepelingen voor de bewaring van rijsttaarten.

Anderzijds maakt deze site de publicatie mogelijk van nuttige en praktische informatie die eenvoudig kan worden geraadpleegd door de kleine ondernemingen die zich aan het ontwikkelen of aan het diversifiëren zijn. Dit informatieplatform zal continu worden aangepast om de meest relevante antwoorden te bieden op de vragen van professionals en van het publiek. Bovendien is het een rechtstreeks contactpunt voor de operatoren (02/211.83.02, begeleiding@favv.be).

11 % méér hoeveproducenten

Minister Willy Borsus noemde rol van het FAVV inzake begeleiding en voorlichting over de heersende normen een prioriteit. Het aantal hoeveproducenten is gestegen van 1.400 begin 2015 naar 1.562 begin 2017. Dat is een toename met 11 % op twee jaar tijd. Het aantal hoevezuivelproducenten hieronder steeg in die twee jaar ook van 666 naar 790 (+18,6 %). Het aantal hoeveslager zit ook in de lift, met een stijging van 177 naar 187 (+6 %). “Wezien dat er steeds meer producenten van start gaan en dat steeds meer landbouwers de uitdaging aangaan van de verwerking of de directe verkoop. Dit komt overeen met een legitieme verwachting van de consumenten. Het Agentschap moet er - ook - zijn om hen te begeleiden in het mooie avontuur van de buurthandel en de valorisatie van onze streekproducten ”, aldus de minister.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken