Startpagina Wetgeving

Brede weersverzekering raakt opnieuw niet gestemd in commissie

Het decreet over de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen is woensdag opnieuw niet gestemd geraakt in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. De oppositie heeft een tweede lezing aangevraagd, waardoor de behandeling (en eventuele stemming) van het voorstel over de krokusvakantie wordt getild.

Leestijd : 2 min

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hebben een voorstel uitgewerkt waarbij de twee bestaande rampenfondsen (het Vlaams Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds) worden samengevoegd en vanaf 2020 worden vervangen door een weersverzekering die de landbouwers zelf moeten afsluiten. Ze zullen daarvoor in de eerste jaren een subsidie krijgen.

Maar het decreet rijdt - zacht uitgedrukt - geen vlot parcours in het parlement. Voor de zoveelste week op rij geraakte de tekst niet gestemd in de bevoegde commissie. Volgens oppositiepartijen sp.a en Groen hangt het decreet technisch-juridisch “met haken en ogen aan elkaar”.

«Als je de landbouwers graag ziet, mag je dit gedrocht niet stemmen», Groen-parlementslid Bart Caron.

De meerderheidspartijen wilden via een batterij amendementen tegemoet komen aan die kritiek, maar sp.a en Groen zijn niet overtuigd. Volgens Bart Caron (Groen) blijkt uit een studie over de weersverzekering dat de verzekeringssector zelf aangeeft dat ze niet helemaal klaar is, dat de premies voor de boeren te hoog kunnen oplopen en dat het nieuwe systeem duurder dreigt te worden.

“De landbouwers gaan de pineut zijn”, aldus Caron. “Als je landbouwers graag ziet, mag je dit gedrocht niet stemmen. Dit is eerste klas broddelwerk. Ik stel voor dat de indieners zich nog eens bezinnen, dat er extra studiewerk wordt gedaan en dat we de oude regeling met twee jaar verlengen”, aldus Caron. Hij vroeg daarom een tweede lezing aan, waardoor het decreet pas na de krokusvakantie (op 13 maart) verder zal behandeld worden.

Jan Bertels van oppositiepartij sp.a staat wel achter de filosofie van het decreet, maar hij heeft grote juridische bedenkingen en kanttekeningen bij de tekst van de meerderheid.

BELGA

Lees ook in Wetgeving

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken