Startpagina Bedrijfsnieuws

Bayer boekt meer winst en omzet

Bayer Crop Science heeft in 2018 duidelijk meer winst en omzet geboekt. De overname van Monsanto had een grote positieve impact op de cijfers. “We hebben de juiste koers voor de toekomst ingezet,” zei topman Werner Baumann bij de presentatie. Baumann zei tevens dat Bayer zich met hand en tand zal blijven verdedigen tegen de volgens hem onwetenschappelijke kritiek op glyfosaat.

Leestijd : 2 min

Bayer deed in 2018 met de overname van Monsanto haar grootste overname ooit en gelijk de grootste Amerikaanse overname door een Duits bedrijf ooit. Met de overname van Monsanto haalde Bayer de grootste veredelaar binnen. Een prestatie op zichzelf, aldus de Duitser, die eraan toevoegt dat het fusiebedrijf de operationele doelstellingen voor het fusiejaar heeft behaald. De overname maakt van Bayer de grootste leverancier van zaden en gewasbescherming, aldus Baumann, die spreekt van een “excellente start.”

Crop Science boekte een omzet €14,2 miljard. Pro-forma, dus wanneer boekhoudkundig wordt gedaan alsof de overname van Monsanto en verkoop van onderdelen al per 1 januari waren afgerond, is de omzet met 3,1% gegroeid. Het resultaat zonder overheadkosten (EBITDA) nam 29,8% toe tot bijna €2,7 miljard, waarvan €705 miljoen toe te schrijven valt aan Monsanto. De cijfers vallen mee want concurrent Syngenta sprak eerder over moeilijke marktomstandigheden, en Bayer Crop Science zelf blikt terug op een periode van matige groei.

Monsanto’s activiteiten droegen circa €5,3 miljard bij aan. Aan BASF verkochte onderdelen brachten tot augustus – toen de deal definitief was - €1,5 miljard bij. Om toestemming te krijgen van de mededingingsautoriteit, moesten bepaalde activiteiten worden verkocht. BASF kocht de glufosinaat-ammonium non-selectieve herbiciden, LibertyLink-eigenschap die het gewas beschermd tegen de herbicide Liberty, het Nederlandse groentezadenbedrijf Nunhems en het kleine digitale platform van Bayer, voor circa €6 miljard.

Bayer meldt verder dat in de VS per 28 januari 2019 namens 11.200 eisers rechtszaken over glyfosaat zijn aangespannen tegen het bedrijf. Het bedrijf blijft bij haar overtuiging dat glyfosaat bij correct gebruik veilig is. “We hebben de wetenschap aan onze zijde en zullen deze belangrijke en veilige herbicide voor moderne en duurzame landbouw blijven verdedigen.” Bayer maakte al producten op basis van glyfosaat maar is door de overname van Monsanto nu eigenaar van het grootste merk in glyfosaat, Roundup.

JCB

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken