Startpagina Varkens

Slachthuis Tielt - Raad van State velt nog geen uitspraak over schorsing van de sluiting

De Raad van State heeft beslist om voorlopig nog geen uitspraak te doen in het dossier rond het slachthuis van Tielt, dat door de Vlaamse regering werd gesloten nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe varkens mishandeld werden. De RvS laat maandag weten dat het bedrijf achter het Exportslachthuis Tielt zelf het nodige kan doen om de sluiting ongedaan te maken.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet twee weken geleden de activiteiten van het slachthuis in Tielt stilleggen nadat de wantoestanden aan het licht werden gebracht door Animal Rights.

Degra Group uit Tielt, het bedrijf achter het slachthuis, trok daarop met een spoedprocedure tot schorsing naar de Raad van State om die sluiting ongedaan te maken.

De RvS oordeelt nu dat er van een heropening van het bedrijf voorlopig geen sprake kan zijn aangezien de overtredingen vastgesteld door de inspectie Dierenwelzijn niet worden weerlegd door het bedrijf. Bovendien, aldus nog de raad, kunnen de activiteiten weer worden opgestart als het bedrijf een aanvaardbaar actieplan voorlegt waarmee de vastgestelde overtredingen in de toekomst kunnen worden opgelost. Het bedrijf maakt werk van dit actieplan, «het slachthuis kan aldus zelf het nodige doen om de sluiting ongedaan te maken door een aanvaardbaar actieplan voor te leggen en te laten goedkeuren», luidt de mededeling van de RvS.

Minister Weyts laat weten tevreden te zijn met deze beslissing. Hij was als Dierenminister in zijn recht om de activiteiten van het slachthuis te laten stilleggen. “Mijn beslissing blijft nu overeind, tot wanneer alle strenge maatregelen die ik opleg ook effectief en aantoonbaar worden uitgevoerd door het slachthuis”, luidt een mededeling van de minister. “Ik reken er nu op dat het slachthuis de verdere juridische procedures stopzet en volledige medewerking verleent aan mijn diensten bij de verdere behandeling van deze zaak”, aldus nog Weyts.

De zaak wordt voortgezet op 20 april.

Belga

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken