Verbod op pelsdierkweek en dwangvoederen unaniem goedgekeurd in Vlaams Parlement

Het verbod op de kweek van pelsdieren en op dwangvoederen werd nu ook unaniem door het Vlaamse Parlement goedgekeurd.
Het verbod op de kweek van pelsdieren en op dwangvoederen werd nu ook unaniem door het Vlaamse Parlement goedgekeurd. - Pixabay

“Dieren doden enkel en alleen voor hun pels: dat is echt niet meer van deze tijd”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Hetzelfde geldt voor dwangvoeding, waarbij dieren hun eten door de strot geramd krijgen.”

Tegen 1 december 2023 moeten de zeventien pelsdierkwekerijen en die ene producent van foie gras in Vlaanderen de deuren sluiten. Dat staat in het goedgekeurde decreet. De tekst voorziet wel in een overgangsperiode zodat de bedrijven ruimschoots de tijd hebben om hun bedrijvigheden geleidelijk af te bouwen. Vlaams minister Weyts voorziet een degressieve compensatiebedrag van in totaal  €10 miljoen voor de bedrijven. Daarbij daalt het bedrag vanaf 2021 wel telkens met 10 %. Die regeling moet de bedrijven aanzetten om over te gaan tot een snelle stopzetting van de bezigheden.

Minister Weyts reageert erg tevreden op de goedkeuring. “Vandaag zijn we fiere Vlaamse dierenvrienden. Fier omdat we het verbod op pelsdierkweek en dwangvoederen voor foie gras verwezenlijkt hebben. Dit stond absoluut niet in het regeerakkoord en slechts heel weinig mensen geloofden dat dit er zou komen.”

Belga

Meest recent

Meest recent