Startpagina Edito

Edito: belang van ketenbrede samenwerking

Begin volgende week richten de landbouworganisaties van het Agrofront en de zuivelindustrie vertegenwoordigd in BCZ een brancheorganisatie op. De sector reageert daarmee op een overheid die zich op verschillende beleidsniveaus terugtrekt, en op het toenemende belang van een goed functionerende zuivelketen.

Leestijd : 2 min

Heel wat initiatieven zoals IKM en de Duurzaamheidsmonitor Melkveehouderij kwamen tot stand via informele interprofessionele overlegstructuren. Nu wordt het overleg tussen de primaire schakels en de handel en verwerking geformaliseerd en gestructureerd. De betrokkenen moeten nog spreken over het hoe en waarom, en de vraag is hoe hoog de rekening zal zijn en hoe deze wordt verdeeld.

Maar aan een bundeling van krachten kleven duidelijk een aantal voordelen. Om te beginnen is een verenigde zuivelketen een ideale gesprekspartner voor de overheid, en vanuit de landbouw gezien heeft de sector een sterkere lobbypositie. Het belang van een sterke lobby richting de wetgevende macht, neemt toe.

De sector speelt volgens milieuorganisaties een belangrijke rol bij de opwarming van de aarde en het veroorzaken van milieuschade - vooral door uitspoeling van mest in het oppervlaktewater. Op deze stelling valt veel af te dingen, maar linksom of rechtsom zullen normen die de sector opgelegd worden eerder strenger dan losser worden.

Daarnaast kan door samen te werken de eindklant beter worden bediend, door bijvoorbeeld samen met kwaliteit- en voedselveiligheidsprogramma’s waarde toe te voegen. Een houding waarbij elke schakel zich eenvoudigweg een zo groot mogelijk deel van de taart wil toe-eigenen, kan worden ingeruild voor initiatieven die de taart steeds groter maken.

Het is ondertussen nog wachten op een brancheorganisatie voor de aardappelteelt, die in de oorspronkelijke plannen al bij Interpom-Primeurs (november 2018) zou worden gepresenteerd. Hopelijk komt van uitstel geen afstel. De teelt is de afgelopen jaren gegroeid tot ruim 90.000 hectare. De kaap van 100.000 hectare lijkt zeker te worden overschreden.

Het aantal bedrijven neemt ondertussen af, wat het belang van coördinatie doet toenemen. Uitdagingen te over. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat telers mogen gebruiken, krimpt, en kunstmest ligt onder vuur. Discussies over gezondheidsaspecten en een verschuiving naar meer exotische producten op het bord van de gemiddelde Belg, vragen eveneens om een ketenbreed antwoord.

JCB

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken