Startpagina Edito

Edito: terechte aandacht voor agrarische onderneemsters

Deze week ontving landbouwminister Koen Van den Heuvel een infogids voor vrouwen in de land- en tuinbouw: leven en ondernemen. Het boek onderstreept een vaak vergeten feit: dat vrouwen de ruggengraat zijn van het platteland.

Leestijd : 2 min

Wie denkt aan de bijzondere rol die vrouwen in de landbouw uitoefenen, zou in de eerste plaats kunnen denken aan de vele aandacht hiervoor bij ngo’s. In ontwikkelingslanden begint de economische opbouw vaak bij een sterke landbouw. Als een landbouw moderniseert, zo wordt benadrukt, kan een web van toeleveranciers en afnemers worden geweven. In dit web kan het surplus aan arbeidskrachten terecht die bij een modernisering van de landbouw al snel ontstaat. De volgende stap is industrialisatie. Zo ontstaat in een economie steeds meer toegevoegde waarde en het hogere besteedbaar inkomen mondt dan uit in een uitgebreide dienstensector.

Waar landbouwontwikkeling aan de basis staat van algemene economische ontwikkeling, staan vrouwenrechten - volgens bijvoorbeeld de Wereldvoedselorganisatie (FAO), maar dichter bij huis ook Trias - aan de basis van landbouwontwikkeling. Precies naast factoren zoals bijvoorbeeld een betrouwbare overheid, gezonde verdeling van grond en een goed omkaderd en gehandhaafd eigendomsrecht.

In ontwikkelingslanden zijn immers de meeste boeren vrouw. De gemiddelde opbrengst per hectare in bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Azië ligt ver onder de niveaus die worden gehaald in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Volgens een grove schatting van de FAO wordt niettemin ruim de helft van alle voedsel wereldwijd door vrouwen geteeld. Modernisering van de landbouw wordt lastig als die vrouw van haar familie niet naar school mag, geen land toegewezen krijgt, weinig zeggenschap heeft over de financiële huishouding of geen toegang tot krediet voor productiemiddelen zoals kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, zaden of een machine heeft.

Aan vrouwenemancipatie hangt zo veel meer vast dan alleen de genoegdoening die men kan putten uit gelijke behandeling. In België is vandaag circa 10% van de landbouwers vrouw en is de emancipatiestrijd voor een groot gedeelte gestreden. Terecht vraagt de infogids, een initiatief van de landbouwcel van vrouwenbeweging KVLV, aandacht voor uitdagingen van vrouwen hier. Want hoewel op papier zo goed als alles gelijk is getrokken, kenmerkt de landbouw zich misschien nog meer dan de maatschappij in bredere zin door traditionele rolpatronen.

Niet zelden jongleren vrouwen, zoals KVLV-voorzitter Nik Van Gool het noemt, met allerlei taken. Hoewel ze meestal ook actief zijn binnen het bedrijf, nemen ze daarnaast vaak het voortouw in het huishouden, de zorg voor de kinderen, de boekhouding, … Daarbij vergeten ze soms voor zichzelf te zorgen, zowel op persoonlijk vlak als in juridische zin. De infogids kan daarbij helpen, maar de landbouwgemeenschap zelf natuurlijk ook.

JCB

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken