Startpagina Actueel

Bietenuitzaai vordert snel

De droge weersomstandigheden zorgen ervoor dat de landbouwers snel vooruitgaan met de zaai van de bieten. Op vrijdag 31 maart was voor de Tiense Suikerraffinaderij 81 % van de oppervlakte gezaaid. Voor Iscal werd de gezaaide oppervlakte op zondag 2 april geschat op 54 %.

Leestijd : 1 min

De bosmuizen zijn zeer actief in sommige percelen en veroorzaken aanzienlijke schade. In sommige percelen zijn er onvoldoende planten aan de rand van het veld, waardoor wellicht moet herzaaid worden. Controleer de zaai aan de rand van het perceel. De schade is eenvoudig te herkennen: de bosmuis breekt het omhulsel van het zaad om het op te eten.

Een vooropkomstbehandeling kan uitgevoerd worden op percelen indien men veel probleemonkruiden verwacht. Hoe droger de omstandigheden hoe minder werking men mag verwachten van deze behandeling. Hoe later de zaai, hoe minder het nut van deze vooropkomstbehandeling.

Deze week nemen we de eerste bieten waar op vroeg gezaaide percelen (gezaaid 14 - 18 maart). Op deze percelen zien we ook de eerste kieming van onkruiden. Ga kijken op uw percelen en pas indien nodig en mogelijk de eerste FAR behandeling toe. Dit kan onafhankelijk van het opkomstpercentage van de bieten. Een behandeling met B 0,6 / T 0,2 / G 0,5 met 0,5 l/ha olie is steeds selectief voor de biet meldt het Bieteninstituut.

KBIVB

Lees ook in Actueel

Subsidies aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Bart Van Hulle: “Nood aan meer vrij initiatief”

Milieu De subsidies van Vlaamse overheid aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Uit cijfers die Open Vld Vlaams parlementslid Bart Van Hulle opvroeg bij Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir, blijkt dat bijna 90% van de subsidies voor natuurbeheer aan terreinbeheerders naar Natuurpunt gaat. Volgens Van Hulle moet erover gewaakt worden dat de organisatie geen monopolist op natuurbeheer wordt. Open Vld wil dat er meer vrij initiatief komt door andere organisaties en ook landbouwers aan natuurbeheer kunnen doen. Dat kan door in plaats van de aankoop het beheer te subsidiëren.
Meer artikelen bekijken