Startpagina Varkens

Animal Rights, Gaia en Hermes Sanctorum eisen transparantie rond slachthuis Tielt

Onafhankelijk Vlaams parlemenstlid Hermes Sanctorum vraagt volledige transparantie in het dossier van het varkensslachthuis in Tielt. Hij heeft het dossier inmiddels opgevraagd. Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights willen ook absolute openheid over de inhoud van het actieplan van het varkensslachthuis in Tielt. Ze reageren daarmee op het nieuws dat het Exportslachthuis van Debra Group donderdag terug open gaat.

Leestijd : 2 min

Hermes Sanctorum

Sanctorum vindt het vreemd dat het slachthuis plots zo snel kan open gaan.

"Ik heb het volledige dossier opgevraagd bij parlementsvoorzitter Jan Peumans. Daarin steekt het actieplan dat het bedrijf voorlegt, maar ook wat de Diereninspectie heeft vastgesteld vanuit de beelden en achteraf in het bedrijf zelf", aldus Sanctorum. "Het gaat toch allemaal heel snel. Enkele dagen werd het slachthuis nog voorgesteld als een oord van verderf terwijl het nu plots de hemel op aarde lijkt voor varkens".

Sanctorum bekeek ook het milieueffectenrapport dat in het kader van de uitbreiding werd opgemaakt. "Als je kijkt naar de slachtlijn, dan zie je dat om de 5 tot 6 seconden een varken geslacht moet worden. Dat is zo snel, dat ik me niet kan inbeelden dat alle problemen zullen opgelost raken, zelfs met het huidige actieplan en camerabeelden. Er zal altijd wel eens probleem, of het nu een mank dier of slechte verdover is, opduiken die de lijn zal vertragen."

Sanctorum hoopt het dossier snel te kunnen inkijken en vraagt ook volledige transparantie in het Vlaams Parlement over dit dossier.

GAIA en Animal Rights

Het was Animal Rights die twee weken geleden de kat de bel aan bond door het verspreiden van een schokkende filmpje.

"GAIA en Animal Rights vragen aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, volledige openheid over de maatregelen die het slachthuis genomen heeft om herhaling van de afschuwwekkende varkensmishandelingen te voorkomen. Daar heeft de hele bevolking recht op", reageren GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. "Het gaat hier immers niet om incidentele gevallen maar over stru cturele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen", aldus de dierenrechtenorganisaties.

Ze hebben maar weinig vertrouwen in het actieplan. "Eerst zien en dan geloven", onderstreept Vandenbosch. "Gelet op de heersende mentaliteit van laksheid in dat slachthuis, heb ik er maar weinig vertrouwen in dat de bedrijfsleiding het dierenwelzijn werkelijk ter harte zal nemen." Vooral omdat het slachthuis een aanvraag heeft lopen om de capaciteit op jaarbasis uit te breiden van 1,5 miljoen varkens naar 2,5 miljoen varkens. "Gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra is het dierenwelzijn ons inziens verre van verzekerd", vult Nadine Lucas aan.

Maandag stonden de organisaties nog zij aan zij aan de poorten het slachthuis om actie te voeren. Ruim 500 mensen namen deel aan het stil protest en legden witte bloemen neer. Animal Rights diende ook een klacht in bij het parket van Brugge, GAIA stelde zich burgerlijke partij.

Belga

Lees ook in Varkens

Varkensgriep vastgesteld bij Brit

Varkens In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een geval van varkensgriep vastgesteld bij een mens. Dat meldde de UK Health Security Agency (UKHSA) op 27 november. De persoon in kwestie kende een mild ziekteverloop en is intussen volledig hersteld.
Meer artikelen bekijken