Startpagina Wetgeving

Omschakelen naar zomertijd!

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Het Europees Parlement stelt voor om binnen twee jaar de zomertijd ook in de winter te behouden.

Leestijd : 1 min

Zaterdagnacht, om 2 uur, springt de klok meteen een uurtje verder, naar 3 uur. Daardoor blijft het ‘s avonds langer licht. Althans, zo lijkt het. In feite gaat onze maatschappij een extra uur voorlopen op de natuur Zelfs in de winter lopen we al een uur voor op de tijd van de zon, een erfenis van de Duitse bezetter die Brussel en Berlijn liever in dezelfde tijdzone zag. Omschakelen naar de zomertijd zorgt er bijgevolg voor dat we twee uur voorlopen op de natuur.

Zomeruur (2)

Het idee achter de zomertijd was om in tijden van oliecrisis te besparen op energie door minder te hoeven verlichten ‘s avonds. Ondermeer door zuinige lampen en het gebruik van airconditioning gaat dit niet langer op. Niettemin stelt het Europees Parlement voor om permanent over te schakelen naar zomertijd in 2021. Lidstaten moeten hun keuze tegen april 2020 doorgeven aan de Europese Commissie. Die moet dan nagaan of die keuzes het functioneren van de Europese eenheidsmarkt kunnen schaden. Door tegenstand uit verschillende lidstaten kon de permanente zomertijd dit jaar niet worden ingevoerd.

DC

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken