Startpagina Varkens

Boerenbond verbijsterd door openstellen bosgebieden

De beslissing van minister Collin om een gedeelte van de bosgebieden gelegen binnen de afgebakende zone in de provincie Luxemburg vanaf 6 april open te stellen voor toeristen is onverantwoord en onbegrijpelijk gezien het hoge besmettingsrisico van de Afrikaanse varkenspest, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Leestijd : 2 min

In deze bosgebieden werd eerder het virus van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen vastgesteld. Dit gebied wordt nu opengesteld voor het publiek, ondanks het luide protest van Boerenbond, ministers Van den Heuvel en Ducarme, en andere stakeholders. “Deze beslissing van minister René Collin is verbijsterend, en wat ons betreft niet meer of minder dan het noodlot tarten”, reageert Boerenbond voorzitter Sonja De Becker. “En dat net op het moment dat diplomatiek alle zeilen bijgezet worden om belangrijke exportmarkten te heropenen.”

Boerenbond eist dat minister Collin alle flankerende maatregelen die het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) naar voor schuift als voorwaarde voor openstelling, volledig overneemt en oplegt. Dat is nu nog niet het geval. Wij vragen dan ook dat het Ministerieel besluit tot openstelling wordt aangepast en vervolledigd. Daarbij horen voor Boerenbond ook sensibiliseringsacties naar het publiek, met inschakeling van de lokale ondernemers, en extra handhaving én sluitende controles op de naleving van de uitgevaardigde flankerende maatregelen.

Ten slotte vraagt Boerenbond om absoluut voorrang te blijven geven aan de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest. “Een doeltreffende bestrijding is zowel voor onze varkenshouders als voor de lokale economie in de afgebakende gebieden de beste garantie op een verzekerde toekomst”, reageert Boerenbond voorzitter Sonja De Becker.

Boerenbond

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken