Startpagina Actueel

Te veel vlees en te weinig groenten in Vlaamse kantinemaaltijden

Vlaamse scholen, bedrijven en woonzorgcentra dienen te veel vlees en zoete desserts en te weinig groenten en fruit op. Dat blijkt uit een steekproef van Knack bij 46 (middel)grote bedrijven, 18 lagere en middelbare scholen en 18 woonzorgcentra. Vaak kiezen ze voor maaltijden die die zo veel mogelijk mensen lusten, bestellen en opeten, en is de evenwichtige samenstelling van de gerechten van ondergeschikt belang.

Bijna alle deelnemende scholen hebben een cafetaria en meer dan 80 % serveert warme maaltijden, terwijl van de bedrijven 43% een warme lunch aanbiedt. Toch hebben ze in tegenstelling tot woonzorgcentra vaak geen duidelijke richtlijnen voor de samenstelling van de maaltijden. Bijna alle centra hebben vastgelegd hoeveel gram groenten en vlees er gemiddeld in moet zitten. Bij bedrijven is dat 50 %, bij scholen 40 %. Een derde van de scholen serveert dan ook minder dan 100 gram groenten per dag, en dat is te weinig. "Voor een kind is 100 tot 150 gram een normale portie, op...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken