Startpagina Wetgeving

Boerenbond vreest vertraging Map 6, ABS mordicus tegen

Het is niet zeker of het nieuwe mestactieplan (MAP6) nog deze legislatuur door het Vlaams Parlement zal goedgekeurd worden. Boerenbond heeft inhoudelijke bezwaren maar hoopt dat het proces snel afgerond kan worden, omdat boeren baat hebben bij duidelijkheid. ABS is mordicus tegen het MAP6 zoals dat nu wordt voorgesteld, wat het liet blijken met diverse acties, ook langs de Ronde van Vlaanderen.

Leestijd : 3 min

Parlementsvoorzitter Jan Peumans gaat in op de vraag van oppositiepartijen Groen en sp.a om een advies te vragen bij de Raad van State en op de vraag van Hermes Sanctorum (onafhankelijke) om ook een advies van de bevoegde adviesraden te vragen.

De mestvervuiling van de Vlaamse rivieren is te hoog. In het Mestrapport 2018 bleek eind vorig jaar nog dat bij 28% van de metingen de nitraatnorm werd overschreden, terwijl de regering op hooguit 5% had gemikt. De Vlaamse regering bereikte onlangs een politiek akkoord over het MAP6. Dat plan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren weer onder controle brengen. Het politieke akkoord verhuisde naar het Vlaams Parlement waar enkele parlementsleden het in een voorstel van decreet goten. Dat moest de procedure versnellen en moest een goedkeuring tijdens de huidige legislatuur nog mogelijk maken.

Boerenbond

Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker hoopte op een vlotte afhandeling, maar noemde de materie ook ‘een harde noot om te kraken’. Volgens de boerenorganisatie bevat het akkoord bovenop de maatregelen die al in het ontwerp-mestactieplan opgenomen waren nog bijkomende verstrengingen. Het steekt Boerenbond dat sommige meerderheidspartijen eisten om verder te gaan dan wat de Europese commissie noodzakelijk acht. Aanvankelijk stond in het ontwerp-mestactieplan een versoepeling voor gebieden waar de waterkwaliteit door eerdere inspanningen wel goed was. Nu is deze geschrapt. Voor Boerenbond teleurstellend en weinig motiverend.

De belangenbehartiger vreest echter voor langdurige onduidelijkheid, vooral met zicht op het plant- en bemestingsseizoen. Van het voortgaan van MAP 6 hangt de definitieve goedkeuring van de Europese derogatie, in feite een vrijstelling van bepaalde EU-mestnormen, af. Eerder gaven de lidstaten van de EU een positief advies.

ABS

Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zegt het belang van de derogatie te onderschrijven maar vindt het onverteerbaar dat MAP 6 voorbijgaat aan de verbeterende waterkwaliteit, en ook strengere normen oplegt aan regio’s die goed scoren, zoals de Vlaamse Ardennen.

ABS spreekt van een ‘kaakslag aan iedereen die het spel correct speelt en om puur politieke redenen gepakt wordt in de mogelijkheden om op zijn landbouwbedrijf op ecologisch verantwoorde wijze economisch te werken’. ABS-leden haalden tractoren van stal om met een prikactie de toegang tot de Vlaamse Ardennen te versperren, en plaatsten langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen een spandoek en hooibalentekst op het veld om aandacht te vragen voor het volgens hen grote onrecht.

In het parlement drongen oppositiepartijen Groen en sp.a aan op een advies van de Raad van State en onafhankelijke parlementslid Hermes Sanctorum vroeg een advies van de bevoegde adviesraden (SALV en Minaraad). Parlementsvoorzitter Jan Peumans gaat nu in op die vragen.

Slordig en onduidelijk

Uit een bericht aan de leden van de commissie Landbouw blijkt dat Peumans zelf heel ernstige vragen heeft bij de manier waarop men dit decreet op de valreep door het parlement wil duwen. Zo wijst hij er onder meer op dat ook het vorige mestactieplan (MAP5) uit 2015 niet is voorgelegd aan de adviesraden en de Raad van State. "Het is dus al lang geleden dat een mestdecreet voor advies werd voorgelegd", klinkt het. Bovendien blijkt uit een juridisch advies van de eigen diensten dat het voorgelegde voorstel van decreet ‘vol zat met slordigheden en onduidelijkheden’.

Concreet betekent dit dat het MAP6 voorlopig niet kan gestemd worden. Bedoeling is dat het advies van de Raad van State er binnen een termijn van 30 dagen is. Als het parlement het MAP6 nog deze legislatuur gestemd wil krijgen, zal er wellicht een extra plenaire zitting nodig zijn na de voorziene laatste zitting van 24 april. Maar dan komt de datum van de verkiezingen (26 mei) wel dichtbij.

CD&V vreest vertraging

Tinne Rombouts, CD&V-parlementslid en voorzitter van de commissie Landbouw, heeft vragen bij de beslissing van Peumans. "Natuurlijk heeft de voorzitter het recht om dat te doen. Maar zeker de vraag aan de adviesraden is wat vreemd. Er is lang met de sector overlegd geweest over de tekst en het actieplan heeft lang in openbaar onderzoek gelegen." Zij hoopt dat de Raad van State de termijn van 30 dagen respecteert en dat het decreet nog deze legislatuur gestemd kan worden.

Landbouwleven-Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken