Startpagina Paarden

Recordaantal bezoekers voor paardenprocessie in Hakendover

De jaarlijkse paardenprocessie in Hakendover bracht op paasmaandag een recordaantal bezoekers op de been gebracht. Naar schatting 18.000 mensen woonden in de straten en op de akkers van de deelgemeente van Tienen het schouwspel bij.

Leestijd : 2 min

De paardenprocessie in Hakendover, een dorp van 1.500 inwoners, is een eeuwenoude traditie op paasmaandag.

Levend retabel

De optocht beeldt het stichtingsverhaal van de kerk uit in een levend retabel. De stichtingslegende dateert van het jaar 690. Hakendover was al in de middeleeuwen een bedevaartplaats waar mensen te paard en te voet naartoe kwamen.

Na de eucharistieviering in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker trokken duizenden bedevaarders en honderden ruiters te paard in een stoet van ruim 1 km lang naar de Tiense berg. Bijna 180 figuranten werden begeleid door muziek van gast- en lokale verenigingen. In de processie werd het beeld van de Zaligmaker gedragen. Dat dateert uit de periode 1330-1340.

Akkers vruchtbaar maken

Op de Tiense berg galoppeerden de paarden drie rondjes door de velden, omgeven door toeschouwers en bedevaarders. Volgens de legende volstaat dat om de akkers vruchtbaar te maken.

Na de paardengalop, het hoogtepunt van het evenement, keerde de processie terug naar het dorp voor de individuele zegening van de paarden en hun ruiters.

Recordopkomst

De organisatoren hadden op 15.000 bezoekers gemikt, een pak meer dan vorig jaar. Maar het stralende weer zorgde voor een recordopkomst. “Volgens ramingen van de politie zakten 18.000 mensen af naar Hakendover”, zegt Liesbeth Vanhelmont van het organisatiecomité. "De processie telde dit jaar tweehonderd ruiters. Honderd paarden namen deel aan de galop."

Inzake bezoekersaantal is dit de derde grootste processie van België. Het evenement lokt jaarlijks veel bedevaarders uit Nederland. Dat stamt uit de tijd dat katholieke processies verboden waren bij onze noorderburen. Vaste klanten sinds 1890 zijn de broederschappen uit Breda, Tilburg en De Meierij. Zij komen naar Hakendover omdat het een van de weinige Belgische parochies is waar de kerk zelf naar Christus werd genoemd. “Drie vrome maagden beslisten op een dag om een kerk te bouwen. Ze probeerden het twee keer, maar telkens werd de kerk afgebroken. Uiteindelijk heeft God zelf de plaats aangeduid waar de kerk moest komen. Die kerk heeft dan ook de naam van God gekregen en niet die van Maria of een andere heilige”, stelt Vanhelmont.

De processie werd dit jaar voorgegaan door Marc Fierens, abt van de abdij van Averbode. Onder de aanwezigen bevond zich minister van Justitie Koen Geens (CD&V), een trouwe bezoeker in Hakendover. “Dit is een echt volks gebeuren. Het spektakel met de paarden moet je zeker eens gezien hebben”, zei Geens.

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken