Startpagina Economie

1 miljard euro aan Europese fondsen voor jonge boeren

Europese Commissie en Europese Investeringsbank mobiliseren 1 miljard euro voor jonge boeren in Europa, een bedrag dat naar verwachting verdubbeld zal worden door particuliere banken. De Europese Investeringsbank maakt zelf 1 miljard euro vrij, en zal daarnaast naar verwachting nog eens 1 miljard euro aan investeringen mobiliseren van particuliere banken binnen de EU.

Leestijd : 2 min

De nadruk zal in het bijzonder liggen op het ondersteunen van jonge landbouwers via leningen met een langere looptijd (tot 15 jaar) en een lagere rente. Uit de huidige marktonderzoeken blijkt dat dit niveau op zou kunnen lopen tot 30 à 40% van het totaal. Dit is inmiddels een van de grootste landbouwfinancieringsinitiatieven van de EIB ooit, die de EIB uit eigen middelen zal financieren. De financiering zal worden beheerd door lokale banken en leasemaatschappijen vanuit de hele EU.

Traditioneel kloppen bedrijven groot en klein voor investeringskapitaal aan bij de grote commerciële banken. In België zijn de vier grote spelers KBC, Crelan, BNP Paribas en ING waarbij de eerste twee de markt voor landbouwkredieten domineren. Bij grote projecten of overnames wordt vaak een syndicaat van banken opgesteld.

In de bankenwereld is de EIB een vreemde eend in de bijt. De EIB werd in 1958 bij het Verdrag van Rome opgericht en heeft geen commerciële maar politieke doelstelling. De EIB levert volgens haar statuten een bijdrage aan de realisatie van de doelstellingen van de EU, die relatief vlak na de twee wereldoorlogen die het Europese continent in de as hadden gelegd toch vooral als vredesproject werd gezien.

De bank financiert zodoende bijvoorbeeld projecten die zijn gericht op de bevordering van Europese integratie, sociale samenhang en een economie die op kennis en vernieuwing is gebaseerd. Het mandaat laat ruimte voor een brede interpretatie. De EIB een groot deel van haar middelen in infrastructurele projecten, zoals bijvoorbeeld vrij recent de aan te leggen Oosterweel-verbinding die de ring van Antwerpen moet sluiten.

De EIB heeft ook de tegenwoordig zeer zeldzame AAA-rating, wat betekent dat de bank als zeer kredietwaardig wordt gezien.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken