Startpagina Paarden

Stal Sjohold en zo was Bieke niet meer alleen

Stal Haflinger Sjohold uit Eksaarde telt momenteel 7 volwassen merries en 4 veulens en is gestart in 1998 met de aankoop van het veulen Bieke op de prijskamp in Sint-Kruiswinkel. “Een jaar later zag mijn man op de opendeurdag bij Willy Raman een 8-jarige merrie Sunny met veulen. Hij was meteen zo verliefd op haar dat ze 2 dagen later bij ons op stal stond”, vertelt Maureen Snoeck. En zo was Bieke niet meer alleen.

Leestijd : 2 min

In 2002 kocht Mieke Raman drie merries met veulen uit Tirol. Maureen: “We zijn bij haar op bezoek geweest en werden zo getroffen door het veulen van Aliska dat het een maand later bij ons op stal stond onder de naam Avalone. Door deze aankoop zijn wij naar Tirol Fohlenhof Ebbs gereisd en sindsdien hebben wij ons hart verloren aan de haflinger.” Nu 21 jaar later staan de beste moederstammen uit Tirol op hun stal in Eksaarde.

Tirolermerries

De elitemerrie Asandra werd als vijfjarige gekocht in 2005. Ze stamt uit de beroemde moeder Elite Assidra en vader AfghanII. Ze heeft 14 veulens gegeven waarvan 7 merries, allen bekroond met 1A-premie. Dan volgde iu 2012 de elite Rinemoscha uit de bekende moeder elite Rimalda en de kampioenhengst Winterstein. Ze gaf 7 veulens waarvan 4 merries bekroond met 1A-premie. Daarna volgden nog Elite Armelie uit de wereldkampioenmerrie Elite Alexandria en wereldkampioen vader Liz Abendstern.

Armelie werd in 2013 bij BTH bekroond als Elite en werd uitgenodigd om aan de eliteshow deel te nemen in Fohlenhof in Ebbs. Daar werd ze kampioene in de gästeklasse en uitgenodigd voor de wereldtentoonstelling in Ebbs, waar ze in haar reeks resevekampioene werd, alsook kampioene voor België. Daarna volgden nog: Armelie 1ste in Luxemburg en internationaal kampioene bij de merries met veulen. Ze gaf 5 veulens waarvan één merrie bekroond met 1A-premie; Astory uit de bekende moeder Elite Aisha en kampioen Liz Walzertraum opgenomen in BTH met 7,8 punten, gaf 5 veulens waarvan 4 merrieveulens.

Volgen in chronologische volgorde: Alessa, nu 3 jaar en afkomstig uit onze Elite merrie Asandra en vader Liz Neustar; tweejarige Raevina, uit onze Elite merrie Rinemoscha en uit de jonge vader Liz Alvermann. Op de prijskampen doet Raevina het bijzonder goed. Als laatste volgt dan Armena, uit de jonge Elite merrie Asia en uit de jonge kampioen hengst Liz Winterzauber. Ze werd gekocht omdat haar vader de volle broer is van onze merrie Astory. Alle volwassen merries worden bereden onder het zadel en regelmatig trekken zij er met hun haflingers op uit. Per Sjohold is voorzitter van BTH (Belgische Tiroler Haflinger).

Juryleden uit Tirol komen jaarlijks naar België om de veulens op te nemen en de paspoorten in orde te brengen. De verenigng BTH telt 80 geregistreerde paarden. “Onze liefde voor BTH komt vanuit de bekommernis om qua origine zo zuiver mogelijke haflingers te fokken”, aldus Maureen.

Bernard Leenaerts

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken