Startpagina Actueel

Bladseptoria is nog steeds veel aanwezig, gele roest breidt uit

Bladvlekkenziekte is op bijna alle waarnemingspercelen van het Landbouwcentrum Granen (LCG) voor wintertarwe aanwezig. De ziekte blijft nog steeds voornamelijk onderaan het gewas. Bij 50% van de waarnemingen werd gele roest teruggevonden (t.o.v. 40% vorige week), en bij verschillende percelen is een vroege behandeling noodzakelijk. Bruine roest komt nog in beperkte mate voor; meeldauw wordt nauwelijks waargenomen.

Leestijd : 2 min

Op gemiddeld 34% van de bladeren van de derde bladlaag werd bladvlekkenziekte teruggevonden (t.o.v. 48% vorige week). Bij 50% van de waarnemingspercelen was ook bladvlekkenziekte aanwezig op de tweede bladlaag. Waar bladvlekkenziekte aanwezig is op de tweede bladlaag is gemiddeld 16% van de bladeren aangetast, gaande van 2,5% tot 85%. Op de bovenste bladlaag werd enkel in Koksijde (provincie West-Vlaanderen) op het ras Bergamo bladseptoria waargenomen. Hier was 5% van de bladeren van de bovenste bladlaag aangetast.

Tot het stadium 33 (3e knoop) is een behandeling voor bladvlekkenziekte zelden rendabel, aldus LCG. Echter, wanneer het voorlaatste en vooral het laatste volledig ontwikkelde blad bladvlekken zou vertonen, moet een behandeling overwogen worden. Zeer gevoelige rassen moeten nu zeker goed opgevolgd worden (zie tabel achteraan dit bericht)

LCG vraagt erop te letten om goed het onderscheid te maken tussen sproeischade, verouderd blad en een echte aantasting met bladvlekkenziekte. Typisch symptoom bij bladvlekkenziekte, is het voorkomen van kleine sporenhoopjes in de kern van de bladvlekken. In de praktijk zijn deze sporenhoopjes meestal met het blote oog waar te nemen als zwarte puntjes. Toch kan het gebeuren dat de sporenhoopjes ontbreken, namelijk wanneer de sporulatiefase in de cyclus van septoria nog niet bereikt is.

Gele roest

Waar gele roest aanwezig is, is gemiddeld 19% van de bladeren van de derde bladlaag aangetast, gaande van 2,5% tot 67,5%. Op de tweede bladlaag was bij 24% van de waarnemingen gele roest aanwezig. Waar gele roest op de tweede bladlaag voorkomt, is gemiddeld 12% van de bladeren aangetast, gaande van 2,5% tot 32,5%. Op de bovenste bladlaag werd enkel in Tienen (provincie Vlaams-Brabant) op het ras KWS Smart gele roest teruggevonden. Hier was op 2,5% van de bladeren van de bovenste bladlaag gele roest aanwezig.

Voor een advies voor uw specifiek perceel verwijst LCG naar de mogelijk-heid om een gratis telling via het Epipre-adviessysteem te laten door-rekenen, zodat u op een beredeneerde manier al dan niet een bespuiting kan uitvoeren.

Bruine roest

Er werd deze week op 3 locaties in de provincie West-Vlaanderen (Koksijde, Houtave en Zwevegem/Sint- Denijs) en 1 locatie in de provincie Limburg (Widooie) bruine roest teruggevonden. In Koksijde was bruine roest aanwezig op de rassen Anapolis, Avatar, Bergamo, Gedser en Sahara. Hier breidde de bruine roest duidelijk uit ten opzichte van vorige week en was tot 30% van de planten aangetast.

Vanaf het stadium 3e knoop is de behandeling van oogvlekkenziekte nog weinig efficiënt zodat dit niet meer opgevolgd wordt.

Lees ook in Actueel

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken