Raad van State maakt geen brandhout van nieuw mestactieplan

Het mestactieplan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren beter onder controle brengen.
Het mestactieplan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren beter onder controle brengen. - LBL

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld bereikten enkele weken geleden en in het zicht van de verkiezingen van 26 mei nog een politiek akkoord over een nieuw mestactieplan (MAP6). Dat plan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren beter onder controle brengen. Om het akkoord nog tijdig goedgekeurd te krijgen in het parlement, werkte de meerderheid met een voorstel van decreet. Op die manier werd de procedure versneld. Maar dat was niet naar de zin van Groen en sp.a en van onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum. Zij drongen aan op adviezen van de Raad van State en van de betrokken adviesorganisaties.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans stemde toe. Het advies van de Raad van State is nu klaar. Het rechtscollege heeft maar 30 dagen de tijd gehad en heeft zich daarom naar eigen zeggen moeten beperken tot een "summier onderzoek". Grote struikelstenen lijkt de Raad van State niet op te werpen. Het rechtscollege dringt wel aan op een aantal verduidelijkingen, maar nergens lijkt de kritiek onoverkomelijk. De Raad van State lijkt zelfs - onder bepaalde voorwaarden - de retroactiviteit van de nieuwe regelgeving door de vingers te zien. Het rechtscollege is nochtans niet happig op regelgeving met terugwerkende kracht.

Zo'n retroactieve regels leiden wel vaker tot rechtsonzekerheid. Maar in dit geval bestempelt de Raad van State de retroactiviteit als "toelaatbaar", onder meer omdat er wordt geargumenteerd dat de retroactiviteit "onontbeerlijk is voor de verwezenlijking van een doelstelling van algemeen belang". Ook in de adviezen van de SALV (Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij) en de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen) zit weinig dynamiet. De adviesraden zijn wel van mening dat de besluitvorming nog een stuk beter en transparanter kan verlopen.

Dat zegt ook parlementslid Hermes Sanctorum: "Anno 2019 kan het niet meer dat kabinetten en een handvol parlementsleden een deal onderhandelen met boerenorganisaties en dan verwachten dat het parlement die deal slaafs zal goedkeuren. Voor klimaat zijn we ook eindelijk gekomen tot een brede maatschappelijke aanpak. Onze rivieren en grondwater verdienen dat ook". De commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement buigt zich morgen/dinsdag over het dossier. Het is afwachten of het decreet daar groen licht krijgt en of het ook nog voor de verkiezingen van 26 mei plenair kan afgeklopt worden.

Belga

Meest recent

Meest recent