Startpagina Actueel

Geen windmolen meer in Vlaanderen zonder betrokkenheid buurtbewoners, vindt Tommelein

“We moeten in Vlaanderen stoppen met windmolens te bouwen zonder medewerking van de mensen die er rond wonen. Wat mij betreft komt er in Vlaanderen geen windmolen meer zonder dat de mensen er mee in investeren en er zelf ook rendement uit halen.” Dat heeft Open Vld-lijsttrekker en gewezen minister van Energie Bart Tommelein dinsdag gezegd in VTM Nieuws.

Leestijd : 2 min

Om de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie te halen, moet Vlaanderen niet alleen inzetten op zonne-energie, er moeten ook extra windmolens komen. Een belangrijk obstakel voor die windmolens is het ontbreken van draagvlak op lokaal niveau. Dat gaat van lokale protesten tot burgemeesters “die bang zijn om hun nek uit te steken”, aldus Tommelein.

Als het van de Open Vld'er afhangt, kan het draagvlak voor windmolens versterkt worden door de betrokkenheid van de buurt te vergroten. Zo wil hij dat buurtbewoners kunnen investeren in windmolens en er nadien ook de vruchten van kunnen plukken. “Dat betekent wat mij betreft dat er geen windmolens meer in Vlaanderen komen zonder dat mensen er mee in investeren en er ook de winst uit halen. Die winst moet niet naar de grote bedrijven of het buitenland gaan. Het zijn de mensen die in de buurt wonen van zo'n windmolen die moeten mee kunnen genieten van de productie en winst van windmolen”, aldus Tommelein.

Hij wil die voorwaarde ook graag laten inschrijven in het volgende Vlaamse regeerakkoord. Volgens Tommelein zijn er nu al coöperatieve projecten waar mensen drie tot zes procent rendement krijgen op hun investering. “Er is geen enkel spaarproduct waar je zes procent rendement haalt”, klonk het nog.

Belga

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken