Startpagina Veeteelt

Vlaanderen krijgt centraal Dierenwelzijnskeurmerk

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche de opdracht gegeven om een centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen voor Vlaanderen. Vanthemsche zal tegen eind september de markt analyseren, buitenlandse voorbeelden in kaart brengen en onderzoeken welke voordelen een dierenwelzijnskeurmerk biedt voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en verkopers.

Leestijd : 2 min

“Nederland heeft nu al een heel succesvol keurmerk. Onze voedingssector kan niet achterblijven”, zegt Weyts. “Ik wil vermijden dat diverse warenhuizen met een eigen keurmerk komen, want dan is het verwarring troef”. Dierenwelzijn staat volgens hem hoog op de agenda van de politiek én de consument. Veel Vlamingen willen ook bij het kopen van vlees diervriendelijke keuzes maken. Op dit moment is het volgens Weyts voor consumenten echter vaak niet duidelijk hoe diervriendelijk een bepaald vleesproduct geproduceerd is.

Een eenduidig dierenwelzijnskeurmerk zou het voor de consumenten veel makkelijker maken om bij inkopen diervriendelijke keuzes te maken. Zo worden vleesproducenten die investeren in dierenwelzijn extra beloond. Dit gebeurt elders al. In Nederland heb je bijvoorbeeld het Beter Leven-keurmerk, dat met een sterrensysteem werkt en gelanceerd werd door de dierenbescherming: nu al heeft ongeveer 40% van al het vlees dat verkocht wordt in Nederland dit keurmerk. De Vlaamse voedingssector kan niet achterblijven.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft Piet Vanthemsche de opdracht gegeven om een centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen voor Vlaanderen. Concreet zal Vanthemsche een businessmodel uitwerken. Hij zal daarvoor de Vlaamse markt analyseren en buitenlandse voorbeelden in kaart brengen. Zo zal hij het Nederlandse Beter Leven-keurmerk grondig analyseren. Vanthemsche moet ook op zoek naar de concrete voordelen voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en handelaars. “Het rapport van Vanthemsche zal een stevige basis bieden voor een centraal Dierenwelzijnskenmerk in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Zo kunnen klanten diervriendelijke keuzes maken in de winkel. Maar het kan ook helpen om ons vlees internationaal te promoten als kwaliteitsproduct. Ik wil een centraal keurmerk voor Vlaanderen. Anders gaan warenhuizen met hun eigen keurmerk komen, en dat zal alleen maar verwarrend zijn voor de consument”.

Als dierenarts, voormalig gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap en gewezen topman van de Boerenbond heeft Vantemsche de nodige ervaring en een uitgebreid netwerk in de veehouderij, de slachthuizen en de retailers. “Piet Vanthemsche kent de vleesproductie van veld tot vork”, zegt Weyts. “Hij is de geknipte persoon om de aanzet te geven voor een centraal dierenwelzijnskeurmerk. Het keurmerk zal ook goed zijn voor onze veehouders. Het biedt de kans om Vlaanderen internationaal in de markt te zetten als de bakermat van kwaliteitsvlees, dat niet alleen lekker en gezond is, maar ook geproduceerd werd met aandacht voor dierenwelzijn”.

Vanthemsche zal tegen eind september een rapport opleveren. Zo kan de volgende Vlaamse minister van Dierenwelzijn er meteen mee aan de slag.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken