Startpagina Granen

Eerste pasta van Belgische bodem

Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van Belgische bodem gelanceerd. “Een product dat in alle opzichten vergeleken kan worden met de zuiderse pasta's en deze op meerdere punten zelfs overtreft”, maken de initiatiefnemers zich maandag sterk.

Leestijd : 1 min

De pasta zal verkocht worden onder de naam ‘Belcampi’, een verwijzing naar de proefvelden waar de tarwe voor het eerst geteeld werd: in de Belgische Kempen. Een test had volgens de initiatiefnemers uitgewezen dat België over teeltgronden beschikt die sterke gelijkenissen vertonen met die in zuiderse landen: zachte zand-leemgronden die de warmte lange tijd vasthouden en met een grote waterdoorlatendheid. Alle basisvoorwaarden voor het telen van harde tarwe waren daardoor aanwezig.

Pasta wordt geproduceerd op basis van harde durumtarwe, een tarwesoort die tot voor dit initiatief niet op de Belgische gronden geteeld kon worden. “De teelt van durumtarwe biedt onvermoede mogelijkheden voor de Belgische boer”, klinkt het nu. "De boeren krijgen het financieel beter, aangezien de vergoeding die ze krijgen voor deze harde tarwe, beduidend hoger is dan die voor de traditionele in België geteelde landbouwgewassen.”

Eerste opschaling van geselecteerde rassen geschikt voor pastaproductie.
Eerste opschaling van geselecteerde rassen geschikt voor pastaproductie. - Foto: Drone Minds

De Belcampi pasta zal vanaf eind juni verkrijgbaar zijn bij Carrefour, Delhaize, Makro, SPAR Retail Partners, Cora, Match, Intermarché en de Alvo-winkels. Het assortiment omvat momenteel spaghetti, penne, linguine en fusilli in droogverpakking. In de nabije toekomst worden hier nog vers varianten aan toegevoegd.

Belga

Lees ook in Granen

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken