Startpagina Economie

Copa-Cogeca: handelsdeal met Zuid-Amerika ramp voor boeren

Een handelsovereenkomst met een groep landen waaronder Brazilië en Argentinië is een ramp voor landbouwers en burgers in de EU. Dat zegt Copa-Cogeca, dat landbouwers en landbouwcoöperaties op het EU-niveau vertegenwoordigt. De organisatie reageert zo op de mededeling van Eurocommissaris Cecilia Malmström dat een deal met het handelsblok Mercosur binnen enkele maanden gesloten kan worden.

Leestijd : 3 min

Copa-Cogeca vindt dat de Zweedse een “rode lijn overschrijdt” door handelsconcessies te doen aan Mercosur. De organisatie wijst erop dat Brazilië amper enkele maanden geleden nog het gebruik van 150 nieuwe pesticiden heeft toegestaan, terwijl de Europese Commissie juist de toelating aan banden legt. Daarnaast werd in Brazilië niet lang geleden een groot vleesschandaal aan het licht gebracht.

De federale voedselveiligheidsinspecteurs en analisten van staalnames bleken soms omgekocht. Onder de verdachten in wat officieel ‘Operatie zwak vlees’ heet, zijn sommige van de grootste op export gerichte slachterijen van het land. Een missie van de Commissie kwam eerder ook tot tal van tekortkomingen in de controle op de Braziliaanse vleesketen. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft meer ‘pragmatisme’ aangekondigd voor de landbouw, wat door critici wordt gezien als een teken dat hij bijvoorbeeld problemen met ontbossing, pesticiden en veilig eten minder prioriteit wil geven dan het gemak voor landbouwers of het economisch belang van de sector.

Lagere standaarden

Het zijn maar voorbeelden, aldus de organisatie: wat milieu en voedselveiligheid aangaat zijn de standaarden bij Mercosur lager. De Europese Commissie mag volgens Copa-Cogeca de boeren in de EU geen oneerlijke concurrentie aandoen. Zeker niet, nu boeren al lijden onder lage prijzen. De organisatie noemt ook het belang van burgers uitdrukkelijk: ze eisen steeds meer duurzaamheid maar krijgen zo via een omweg het tegenovergestelde.

Belangrijke vertegenwoordigers van de Commissie hebben gezegd dat de impact van een handelsdeal met Mercosur kan worden gemanaged. Copa-Cogeca gelooft dat niet en wijst op het opstapelende effect van meerdere handelsovereenkomsten die de EU heeft afgesloten, en van plan is af te sluiten. De EU sloot het meest recent een overeenkomst met Japan – die eigenlijk vrij voordelig is voor de landbouw- maar spreekt met de belangrijke landbouwexporteurs VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

De belangrijkste leden van Mercosur zijn agrogrootmachten Brazilië en Argentinië, en ook Uruguay en Paraguay zijn belangrijke exporteurs van vlees en soja. Zij hebben nagenoeg maar één aanvallend belang en dat is meer ruimte om hun landbouwproducten te verkopen. Daarbij gaat het vooral om bijvoorbeeld duurdere vleesproducten. De ‘bulk’ kunnen ze immers wel kwijt in Azië, hun huidige grootafnemer.

Eerder concessies

Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen heeft de EU de Zuid-Amerikaanse landen al substantiële markttoegang gegund, ook op het gebied van ‘gevoelige’ landbouwproducten. De EU kreeg daar weinig voor terug. “Handelsconcessies moeten worden geminimaliseerd voor onze meer gevoelige sectoren, zoals rundvlees, suiker, pluimveevlees, ethanol, rijst en sinaasappelsap.”

Elke handelsovereenkomst moet binnen het landbouwhoofdstuk worden gebalanceerd, aldus de Fin. Daarmee bedoelt Pesonen dat concessies op landbouwgebied van de EU gepaard moeten gaan met even grote concessies op landbouwgebied vanuit Zuid-Amerika. Nu dreigt volgens hem een situatie waarbij de EU concessies op het gebied van industrie of diensten krijgt in ruil voor concessies op het gebied van landbouw.

Copa-Cogeca roept het straks vernieuwde Europees Parlement op om een ‘eerlijk en beschermende’ EU te verdedigen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken