Startpagina Akkerbouw

Biologische soja van Belgische boer naar Belgische verwerker naar Bio-Planet

Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, biedt twee burgers en twee spreads aan op basis van biologische soja die in België geteeld werd. Dat is een primeur voor ons land, volgens de supermarkt.

Leestijd : 1 min

De producten van het huismerk Boni Selection Bio zijn het resultaat van een samenwerking met biolandbouwer Simon Colembie uit Kruishoutem, Brugse producent van vegetarische producten La Vie est Belle, en de kennisinstellingen Onderzoek en advies in land- en tuinbouw (Inagro) en Instituut voor landbouw- visserij en voedingsonderzoek (ILVO).

Volgens akkerbouwer Simon Colembie uit Kruishoutem is het telen van soja in deze contreien goed te doen. Bovendien is de opbrengst die hij haalt in bio vergelijkbaar met die van gangbare soja, omdat de plant met behulp van micro-organismen stikstof uit de lucht haalt, waardoor kunstmest niet zorgt voor meer opbrengst. Wat hem bij de verzorging van het gewas zorgen baart zijn de vogels en de hazen die niet vies zijn van het gewas.

“Door soja in België te telen, zijn we minder afhankelijk van geïmporteerde soja uit Canada, Frankrijk, Italië en Oost-Europa. Bovendien is soja op zich een klimaatvriendelijk gewas”, zegt Joke Pannecoucque, soja-expert bij ILVO. Bio-Planet wil met de verkoop de beginnende sojateelt in België steunen, en het plantaardige aanbod voor zijn klanten verruimen.

Naar Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken