Startpagina Actueel

Zuivelproductie in België met 10 procent gestegen in 2018

De zuivelproductie in België is vorig jaar met ongeveer 10 procent toegenomen in vergelijking met 2017. Dat blijkt woensdag uit de cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Leestijd : 1 min

De stijgingen zijn het grootst bij de gefermenteerde melk (+22 procent), desserten (+8 procent) en consumptieroom (+5 procent). De productie van yoghurt daalde dan weer met bijna 11 procent. De totale productie van consumptiemelk blijft nagenoeg stabiel. Wel is er een opvallende stijging van de productie van magere melk (+13,6 procent) en volle melk (+6,5 procent). Halfvolle melk en karnemelk boeten aan productie in, met een daling van respectievelijk 5,7 procent en 9,9 procent.

Halfvolle melk blijft wel afgetekend de belangrijkste melkdrank. Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking, zo blijkt voorts nog uit de gegevens van Statbel. In 2018 bedroeg de totale productie van consumptiemelk, chocomelk en gevitamineerde melk ongeveer 849 miljoen liter. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een totaal productievolume van 642 miljoen liter. Daarnaast volgen de productie van melkpoeders (250.000 ton), kaas (107.000 ton), boter (94.000 ton) en ingedikte melk en wei (27.000 ton).

Belga

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken