Startpagina Economie

Cijfers tonen maar weer eens aan dat Limburg de fruitteeltprovincie bij uitstek is

In 2017 telde Limburg 2.824 land- en tuinbouwbedrijven. Het aantal bedrijven neemt dan wel doorheen de jaren af, toch blijft het landbouwareaal ongeveer hetzelfde. Er tekent zich een duidelijk tendens van schaalvergroting af. Dat blijkt uit cijfers die sinds kort te vinden zijn op provincies.incijfers.be

Leestijd : 3 min

Op Vlaams niveau bood de voedingsketen in 2016 nog werkgelegenheid aan 151.000 mensen en was ze goed voor een omzet van 61,7 miljard euro. Maar hoe tekenen de economische kernindicatoren zich af in onze provincie en gemeenten? Dankzij de nieuwe website provincies.incijfers.be kan de sector heel nauwkeurig in kaart worden gebracht. "Door data op gemeentelijk niveau te ontsluiten, kunnen keuzes inzake lokaal en regionaal landbouwbeleid onderbouwd worden", aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland in Limburg.

"Het provinciebestuur van Limburg en de andere Vlaamse provincies die de data verzamelden, kiezen er bewust voor om het beleid met data te ondersteunen." Uit de verzamelde cijfers blijkt dat de Limburgse landbouw in 2017 goed was voor een omzet van 671 miljoen euro. Eén derde hiervan wordt gerealiseerd door de tuinbouwsector, met de fruitteelt in Zuid-Limburg als belangrijk speerpunt. Niet dat groenten onbelangrijk zijn. De oppervlakte asperge is de laatste jaren bijna verdrievoudigd van 118 ha in 2008 tot 332 ha in 2017. Met totaal 517 ha asperge in Vlaanderen, is Limburg duidelijk de bakermat van wat wel het ‘witte goud’ genoemd wordt.

Limburg is de fruitprovincie bij uitstek voor peer, appel, kers, kleinfruit en wijnstokken. Ook stellen we vast dat het fruitteeltareaal in Limburg constant blijft over de jaren, maar dat bijvoorbeeld het areaal appel daalt ten voordeel van het areaal peer. Sint-Truiden blijft met 2.454 ha fruitteelt hoe dan ook de grootste fruitproducent en Tongeren noteert met 4.014 ha het hoogste areaal voor de akkerbouw van de hele provincie. Niet voor niets bevinden pcfruit, het proefcentrum fruitteelt, en de PIBO-campus, het praktijkcentrum akkerbouw, zich in deze gemeenten.

Maar ook de veeteelt, vooral in Noord-Limburg, is belangrijk voor de Limburgse landbouw. De bedrijven met varkens en pluimvee hadden in 2017 een omzet van 143 miljoen euro, terwijl de bedrijven met melkproductie goed waren voor een omzet van 138 miljoen euro. Bocholt telt 36.708 varkens en Peer 4.628 melkkoeien. Dit zijn de hoogste cijfers van de provincie. Ook hier is de link met PVL, het proef- en vormingscentrum voor landbouw, in Bocholt, snel gelegd.

Agrobusinesscomplex

In combinatie met de bedrijven van de toelevering, verwerking en vermarkting binnen het agrobusinesscomplex (ABC) loopt de totale omzet van het ABC op tot ruim 4 miljard euro. De agrovoedingsindustrie blijft duidelijk een belangrijke economische motor voor onze regio.

De online tool is volgens de makers gemakkelijk in gebruik en een handig werkinstrument om analyses op lokaal en regionaal niveau te onderbouwen. De landbouwdata worden op een gebruiksvriendelijke manier ontsloten en voor heel wat datasets kan er een vergelijking met de voorgaande jaren worden gemaakt. De gegevens worden bovendien overzichtelijk weergegeven in duidelijke tabellen, kaarten, grafieken en rapporten. "Een goed inzicht in landbouwcijfers, en bij uitbreiding in het hele agrobusinesscomplex zal ook de komende jaren belangrijk zijn om het landbouwbeleid in de provincie verder te sturen. Hierdoor kunnen we deze economisch belangrijke sector gericht blijven ondersteunen", besluit gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors.

Meer weten over de landbouwgegevens in jouw gemeente? Surf dan naar www.provincies.incijfers.be en ga naar de tegel ‘Landbouw’.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken