Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw onlineplatform en app van Troostwijk maken veilen nog gemakkelijker

De fusie van Troostwijk Auctions en BVA Auctions tot TBAuctions van ongeveer een jaar geleden resulteerde in het grootste veilingplatform van Europa. Het nieuwe onlineplatform brengt potentiële verkoper en kopers nog beter bij elkaar en je kan alles nog beter volgen, zelfs vanuit je zetel.

Leestijd : 4 min

TBAuctions doet internationaal meer dan 6.000 veilingen per jaar. Peter Lechat, sales managerr heavy equipment bij Troostwijk: “In Belgie zien we een fors opgaande trend. In het eerste kwartaal van 2019 organiseerden we ruim 25% meer veilingen dan in dezelfde periode vorig jaar.”

Stroomversnelling

De fusie van juni 2018 bracht veilen online in een ware stroomversnelling. De twee veilinghuizen bundelden hun technologie, veilingexpertise, marktkennis en logistieke mogelijkheden, en dat resulteerde in een omzetgroei van 11% in het eerste kwartaal voor de groep.

“Digitalisering is dus erg belangrijk. Eigenlijk is TBAuctions dan ook een tech-bedrijf. Er zijn zo’n 60 developers aan het werk om het IT-platform schaalbaar te maken en om ervoor te zorgen dat de enorme hoeveelheid ‘kavels’ goed doorzoekbaar is voor de bieders. Een kavel is een term voor één of meer producten die als geheel worden geveild en waar je dus op biedt.”

Ze ontwikkelden ook een gebruiksvriendelijke app waardoor de input van de informatie en foto’s van de machines nu gemakkelijk via een tablet of smartphone kan gebeuren, zowel door Dany Six, de siteverantwoordelijke, als door de opdrachtgevers zelf.

Peter Lechat met zijn medewerkers van Troostwijk in Deinze. Jonathan Berckmoes (links)  en Dany Six (rechts) maken alle machines klaar voor de veiling.
Peter Lechat met zijn medewerkers van Troostwijk in Deinze. Jonathan Berckmoes (links) en Dany Six (rechts) maken alle machines klaar voor de veiling. - Foto: AV

Maandelijkse verzamelveiling

Troostwijk biedt een ruim gamma aan machines. “Waar vroeger een veiling gemakkelijk gelinkt werd aan een faillissement, verkopen we nu vooral op vrijwillige basis. Ons aanbod komt vooral van stopzettingen, reorganisaties, overstocks en van dealers die een overname deden bij een verkoop van een nieuwe machine.

We beschikken over meerdere locaties in België. In Deinze, naast de vaart, gebruiken we een loods van 25.000 m2; in Hotton, nabij Durbuy, beschikken we ook over 25.000 m2 maar dan voornamelijk buitenruimte.”

De verkoop van materiaal voor landbouw en grondverzet verloopt maandelijks via een verzamelveiling, de volgende veiling is gepland voor 27 juni. “In 2018 verkochten we op die manier niet minder dan 18.000 loten via de themaveilingen.”

De veiling wordt steeds bekender en kent dus een groeiend succes. “Dankzij het nieuwe platform zijn er telkens duizenden volgers uit zo’n 60 landen online. De meeste komen uit de voormalige Oostbloklanden, maar ook bijvoorbeeld uit Griekenland, Moldavië, Irak en Iran.” Volgens Peter Lechat is Turkije zeker een groeiende toekomstmarkt. Rusland is dit niet, het land biedt te weinig zekerheden. Er zijn ook amper kopers uit het Afrikaans continent.

Peter Lechat: “Hier in het Westen moeten tractoren en machines meestal nieuw en technologisch hoogstaand zijn, dat is elders veel minder het geval. Wij vergeten dat wij hier echt wel álles voorhanden hebben. Zo’n 1.000 km van hier is dat helemaal anders! Over een stroomgroep beschikken, is daar bijvoorbeeld al niet meer evident. Het herstellen van (tweedehands)materiaal wordt hier dikwijls niet eens overwogen omwille van de hoge loonkost die hiermee gepaard gaat. Onze loonkost per dag komt in die landen overeen met hun loonkost per maand.”

Online kijken en kopen

Voorafgaand aan een verzamelveiling is er vaak een kijkdag. “Er komt telkens zo’n vijfhonderd man op af, maar dat zijn veelal kijklustigen. Onze kerstveiling brengt zelfs 1.000 man op de been. Meestal zijn er toch steeds ook enkele ‘Oostblokkers’ die een goedkope vlucht nemen om hier ter plekke te komen kijken, de prijs van de vlucht verdienen ze blijkbaar snel terug.

Toch nemen potentiële kopers steeds minder vaak de moeite om te komen kijken. Ze zitten elders voor hun pc of met de tablet in de hand om alle info online te bekijken. Ze kienen het aanbod vooraf goed uit. Dat toont nogmaals het belang van een goed en praktisch platform, met correcte informatie in verschillende talen en met voldoende foto’s van de aangeboden waar.

Potentiële kopers kunnen al twee tot drie weken voor de veilingdag beginnen bieden, maar we ervaren dat dit steeds later start. Je ziet dan ook dat ons koperspubliek digitaliseert.”

Tussenschakel tussen koper en verkoper

Troostwijk biedt een mooie totaalservice. Lechat: “Wij ontzorgen de verkoper die alleen zijn materiaal tijdig naar Deinze of Hotton moet brengen. Wij zorgen voor de hele administratieve afhandeling, zelfs al zit de koper in Irak of Oekraïne. De btw is geen internationaal gegeven, maar die moet hier natuurlijk wel in orde zijn. De verkoper krijgt dus via ons zijn kant-en-klare factuur én de betaling.”

Extra faciliteiten

De klanten van Troostwijk krijgen in de nabije toekomst nog bijkomende faciliteiten. “We bouwen aan de loods in Deinze een los- en laadkaai. Dit moet het in de toekomst gemakkelijker maken om machines met een vrachtwagen te laden of lossen. Het pand wordt volledig gemoderniseerd”, besluit Peter Lechat.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken