Startpagina Actueel

Geef je mening over het Belgische klimaatplan

De overheid - meer bepaald het kabinet van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem - lanceerde een online volksbevraging over de Belgische klimaatplannen. De bevraging bestaat uit vijftien vragen, neemt tien tot vijftien minuten in beslag en loopt zes weken, namelijk tot 15 juli.

Leestijd : 2 min

Door de vragenlijst krijgen burgers de mogelijkheid om zich uit te spreken over de engagementen die de verschillende Belgische overheden in het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) aangaan. Je vindt de enquête op http://nationaalenergieklimaatplan.be/.

De vragen richten zich rechtstreeks tot de burger omdat de overheden te weten willen komen ‘wat hij of zij bereid is te doen op zijn niveau’ om de omslag naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te maken. Wat zijn de belangrijkste stimulansen ‘opdat u vaker het openbaar vervoer zou nemen’, bijvoorbeeld, of om een ‘propere’ wagen te kopen? Naast de reeks vragen is er ruimte voorzien om aanvullende of uitgebreide bemerkingen toe te voegen.

De bevraging komt er omdat de Europese Commissie aan alle lidstaten had gevraagd om de bevolking te consulteren over hun klimaatplannen. België had in het NEKP dan ook aangegeven dat er een publieksbevraging zou plaatsvinden tijdens het eerste kwartaal van 2019. Dat het inspraakmoment er enkele maanden later komt, heeft onder meer te maken met het feit dat de federale en regionale beleidsniveaus op elkaar afgestemd moesten worden.

Op basis van de antwoorden op de bevraging kunnen de verschillende overheden hun plannen bijsturen, om tegen eind 2019 een finaal NEKP in te dienen. Het plan en de deelplannen zijn beschikbaar op de websites van EnergieOverleg en de Nationale Klimaatcommissie.

Natuurbehoudsorganisatie WWF heeft het uitgestelde inspraakmoment eerder in De Morgen al omschreven als too little, too late.

Belga

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken