Startpagina Varkens

Bacteriën spelen een belangrijke rol bij ontstaan van maagzweren

Chloë De Witte ontdekte tijdens haar recente doctoraatsonderzoek dat twee bacteriën van belang zijn bij het ontstaan van maagzweren bij varkens.

Leestijd : 2 min

Maagzweren komen frequent voor bij varkens, net zoals bij mensen. De oorzaak van deze aandoening was tot voor kort niet duidelijk. De resultaten van dit doctoraatsonderzoek, met prof. Freddy Haesebrouck en prof. Richard Ducatelle als promotoren, lichten een tip van de sluier op en tonen aan dat twee bacteriën een rol spelen. Dit opent de deur voor een betere bestrijding van de aandoening.

Maagzweren bij varkens: een ernstig probleem

Maagzweren bij varkens zijn een geregeld voorkomend probleem. Deze letsels veroorzaken pijn, doen de varkens trager in gewicht toenemen en zijn soms zelfs dodelijk. Maagzweren hebben dus een negatief effect op het dierenwelzijn en op de inkomsten van de varkenshouder.

Hoewel voeding, stress en ziekte een rol kunnen spelen bij het ontstaan van maagzweren, is lang niet alles bekend over de oorzaak van deze aandoening. Bovendien is er geen behandeling die varkens volledig beschermt tegen het ontstaan van maagzweren.

De mogelijke rol van bacteriën

Helicobacter suis is een bacterie die frequent voorkomt in de varkensmaag. Ook mensen kunnen besmet worden met deze kiem. Een besmetting met H. suis kan aanleiding geven tot meerdere klachten, waaronder maagzweren. Hoe dit precies werkt, was tot voor kort niet duidelijk.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Helicobacter suis de productie van maagzuur beïnvloedt. Het effect hangt af van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken. Die daling maakt de weg vrij voor een andere bacterie, Fusobacterium gastrosuis. Die bacterie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van letsels doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt de productie van maagzuur, wat resulteert in nog ergere letsels.

De tweede bacterie, Fusobacterium gastrosuis, is een tot nu toe onbekende bacterie, die in de loop van dit doctoraatsonderzoek werd ontdekt.

Toekomstperspectieven

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat twee bacteriën, Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis, een rol spelen in het ontstaan van maagzweren bij varkens. De eerstgenoemde bacterie kan ook bij mensen maagproblemen veroorzaken. De invloed van beide bacteriën verdient nader onderzoek, zodat maagzweren bij varkens efficiënter bestreden kunnen worden. Een daling van het aantal maagzweren bij varkens kan het dierenwelzijn en de economie alleen maar ten goede komen.

Chloë De Witte, IOF consortia PROVAXS en UGent

Lees ook in Varkens

Vier jaar Klimrek-project met klimaatscans bij melkvee, akkerbouw en varkens

Melkvee Binnen het Klimrek-project werd eerst een klimaatscan ontwikkeld voor de melkveehouderij. Daarna volgden akkerbouw en de varkenshouderij. Binnen elke sector stonden pilootboeren mee aan de wieg van het klimaattraject voor hun sector. Alle gegevens van hun bedrijven zorgden ervoor dat een werkbare en gedragen tool op poten gezet kon worden die voor de hele sector bruikbaar is.
Meer artikelen bekijken