Startpagina Actueel

Nederlandse zaadveredelaar wint World Food Prize

De World Food Prize gaat dit jaar naar Simon Groot, een Nederlandse zaadveredelaar die actief is in Zuidoost-Azië. Groot krijgt de prijs omdat hij met zijn bedrijf East-West Seeds de positie van kleinschalig werkende boeren in meer dan 60 landen versterkt door ze meer te laten verdienen met verbeterde groenteproductie. Groot krijgt naast de eer 250.000 dollar.

Leestijd : 2 min

Honderden miljoenen consumenten in vooral Zuidoost-Azië zouden door het werk van East-West Seeds meer toegang hebben gekregen tot voedzame groenten. Onder leiding van Groot – inmiddels de 80 gepasseerd - is het bedrijf East-West Seed een belangrijk veredelingsbedrijf van tropische groente geworden, met meer dan 4000 medewerkers en 12 onderzoeks- en ontwikkelingsstations in 7 landen. Hij komt overigens uit een familie die al generaties actief is in de zaadveredeling.

De Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Mike Pompeo maakte Groot’s uitverkiezing bekend tijdens een bijeenkomst op het ministerie. Op 17 oktober krijgt Groot de prijs uitgereikt tijdens een grote ceremonie in Des Moines, Iowa, in het hart van de Amerikaanse Corn Belt. “Zoals Dr. Normal Borlaug voor hem, heeft Simon N. Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen over de hele wereld,” zei ambassadeur Kenneth Quinn bij de bekendmaking. De Amerikaanse wetenschapper Borlaug wordt gezien als de vader van de Groene Revolutie, die honderden miljoenen Aziatische boeren uit de armoede trok.

“Met zijn zakenpartner in de Filipijnen (Benito Domingo, red) is hij begonnen met het ontwikkelen van groente-variëteiten met verhoogde ziekteresistentie en duidelijk hogere opbrengsten.” De zaden gingen van de Filipijnen naar Thailand en Indonesië en verder in Zuidoost-Azië. Inmiddels heeft het bedrijf ook een stevige poot in delen van Zuid-Azië en Afrika.

Groot zegt in een verklaring dankbaar te zijn en dat kleinschalige groenteteelt een fantastische manier is om op het platteland geld en emplooi te vinden, en bij te dragen aan een voedzaam dieet. In tropisch Azië is veel vooruitgang geboekt, aldus Groot. “Nu is het de beurt aan Afrika waar opnieuw kwaliteitsvolle groentezaden in combinatie met programma’s voor de verspreiding van landbouwkennis een duurzaam inkomen kunnen garanderen voor de volgende generatie Afrikaanse boeren.”

Bestuursvoorzitter Dr. Louise Fresco van Wageningen UR prijst het feit dat Groot een “bescheiden man” is gebleven. “De uitdrukking die hem het meest karakteriseert: ‘het zien van een brede glimlach op de gezichten van boeren hebben me enorm veel voldoening geschonken.’”.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken