Startpagina Varkens

Animal Rights neemt NVWA onder vuur over export van zieke varkens naar België en Duitsland

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt opnieuw onder vuur bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de toezichthouder ervan transport van ernstig zieke en kreupele varkens voor de export naar België en Duitsland toe te staan.

Leestijd : 2 min

Informatie die Animal Rights heeft verkregen, toont aan dat NVWA-inspecteurs varkens voor transport goedkeurden, maar dat Belgische collega's de dieren vervolgens als niet transportwaardig beoordeelden.

Zo eindigden in 2017 38 voor export bedoelde varkens uit het Noord-Brabantse Reusel, die door de NVWA waren goedgekeurd, in België direct bij een destructiebedrijf. De Belgen klasseerden de varkens als in ‘zeer slechte conditie; kreupel, vol abcessen en infecties’. Volgens onderzoek door de zender RTL Nieuws deden dergelijke misstanden zich ook voor in Duitsland. De Duitse deelstaat Nedersaksen ontdekte in 2018 bij 25 transporten uit Nederland ‘ernstig kreupele en gewonde’ varkens. Het ging per transport telkens om één of twee dieren die bijvoorbeeld navelbreuken of abcessen hadden en volgens de Duitse autoriteiten niet-slachtwaardig waren.

In een reactie erkent de NVWA dat er jaarlijks tientallen meldingen uit het buitenland komen. De autoriteit zegt dat sommige zaken ook tijdens het vervoer kunnen zijn ontstaan. Volgens bronnen binnen de toezichthouder is daar echter geen sprake van, meldt RTL Nieuws. “De controles op de exportverzamelplaatsen stellen niets voor. Handhaven en rapporten schrijven is een restpost, want alles is erop gericht om de export niet in de weg te zitten”, citeert de nieuwszender de ingewijden.

De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten zegt geschrokken te zijn van het bericht. “Dit mag absoluut niet”, aldus Schouten aan RTL Nieuws. Ze neemt maatregelen en breidt een al lopend onderzoek uit naar de werkwijze van controleurs. Het vervoeren van zieke dieren naar slachthuizen is verboden.

Belga

Lees ook in Varkens

Varkensgriep vastgesteld bij Brit

Varkens In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een geval van varkensgriep vastgesteld bij een mens. Dat meldde de UK Health Security Agency (UKHSA) op 27 november. De persoon in kwestie kende een mild ziekteverloop en is intussen volledig hersteld.
Meer artikelen bekijken