Startpagina Pluimvee

Europese Commissie keurt compensatie voor Franse kwekerijen goed

De Franse pluimveehouders die getroffen werden door fipronilbesmetting, krijgen 350.000 euro compensatie van de Franse overheid. De Europese Commissie zette het licht voor dat compensatiemechanisme vrijdag op groen.

Leestijd : 1 min

In de zomer van 2017 moesten heel wat Franse pluimveehouders eieren en dieren vernietigen om de verdere verspreiding van fipronil tegen te gaan. In België en Nederland moesten tijdens die zomer honderden kwekerijen afsluiten om te vermijden dat het insecticide verder in de voedselketen terechtkwam. Ook in Frankrijk moesten verschillende bedrijven eieren en gevogelte vernietigen om de besmetting in te dammen.

In totaal trof de fipronilcrisis 25 van de 28 EU-lidstaten, in meer of mindere mate: alleen Kroatië, Litouwen en Portugal bleven gespaard. De Franse kwekers zullen nu kunnen rekenen op 350.000 euro om de schade te compenseren. De Europese Commissie heeft het Franse compensatiemechanisme goedgekeurd, kondigde ze vrijdag aan. Het geld moet zowel de kostprijs van de ontsmetting en van de stalenanalyse door het lab, als de productieverliezen dekken. Voor de Belgische kwekers werd de compensatie eerder al goedgekeurd. Het ging om 22 miljoen euro op federaal niveau, 2,8 miljoen in Vlaanderen en 350.000 in Wallonië.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken