Startpagina Veeteelt

Antibioticagebruik bij braadkippen en kalveren steeg in 2018

In 2018 daalde het gebruik van antibiotica bij dieren 12,8%, de grootste daling sinds het referentiejaar 2011. Dat melden de federale overheid en het kenniscentrum voor antibioticaresistentie Amcra. Twee van de drie doelstellingen waren al bereikt en blijven dat, al nam het gebruik van kritische antibiotica toe. De derde doelstelling, een halvering van het antibioticagebruik, lijkt haalbaar tegen 2020.

Leestijd : 5 min

Antibioticaresistente bacteriën zijn ongevoelig voor bepaalde antibiotica. Dat maakt een infectie met zulke resistente kiemen moeilijk tot zelfs onmogelijk te bestrijden. Omdat gebruik van antibiotica de resistentie ertegen in de hand werkt, is het nodig de antibioticaconsumptie te beperken. De dierlijke sector in België coördineert haar inspanningen via het ‘Antibioticaconvenant’, onder leiding van expertisecentrum Amcra.

Grootste daling antibiotica

Dat expertisecentrum antibioticaresistentie maakt de balans op van het gebruik en de resistentie tegen antibiotica in de dierlijke sector. In 2018 blijkt de sector de grootste winst sinds het referentiejaar 2011 te hebben geboekt: een daling van 12,8% in de aankoop van antibiotica, volgens het Belvet-SAC rapport 2018, dat de verkoopcijfers van antibiotica in de diergeneeskunde in België bijhoudt. In de eerste figuur ziet u de evolutie van het antibioticagebruik sinds 2011.

Figuur 1: Het totale antibioticagebruik daalde in 2018 met bijna 13%.
Figuur 1: Het totale antibioticagebruik daalde in 2018 met bijna 13%. - Bron: Amcra

Dankzij deze winst lijkt de doelstelling van de helft minder antibiotica tegen 2020 weer haalbaar. “We zijn terug op schema aan het geraken. Er is nog werk aan de winkel, we mogen zeker niet achterover gaan leunen. We moeten nog 15% dalen, willen we ons doel halen in 2020. Maar deze cijfers geven hoop”, reageert professor Jeroen Dewulf, hoofd van Amcra.

Meer goed nieuws

Meer in detail ziet Amcra het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders verder dalen, ver onder de behaalde doelstelling om het gebruik ervan met de helft te verminderen tegen einde 2017. In 2018 daalde het gebruik ervan met nog eens met een dikke 9%. Sinds het referentiejaar 2011 betekent dat een totale daling van net geen 70%. “Het is niet omdat we een doelstelling halen, dat we ze loslaten”, verklaart Dewulf.

Op 1 mei dit jaar stopte de mengvoederindustrie met de productie van met colistine gemedicineerd voeder, maar vorig jaar al daalde de consumptie van colistine met iets meer dan 4%. Dat resultaat is een vermindering van goed 64% sinds 2012. Daarbovenop rapporteert Amcra dat de daling van het gebruik van colistine bij speenbiggen niet overloopt in een hoger gebruik van zinkoxide, integendeel. Vorig jaar daalde het gebruik ervan met 21,3%.

‘Accident de parcours’

Dit stemt bijzonder hoopgevend. Dewulf stelt echter dat er twee zorgenkindjes zijn bij de resultaten. De derde doelstelling, het gebruik van voor de mens kritische antibiotica - de zogenaamde rode moleculen - met 75% terug te dringen, is er één van. Van referentiejaar 2011 tot 2017 haalde de sector al een spectaculaire daling van 84%, onder meer dankzij een drastisch koninklijk besluit. Dit jaar is het gebruik van rode moleculen toch opnieuw gestegen, met maar liefst dik 34%.

Professor Jeroen Dewulf staat aan het hoofd van kenniscentrum Amcra.
Professor Jeroen Dewulf staat aan het hoofd van kenniscentrum Amcra. - Foto: DC

“Sedert 2011 realiseerden we een totale reductie van 79%. Dat wil zeggen dat we de doelstelling nog steeds meer dan gehaald hebben. Het blijft een onrustbarende knik, die we nauwgezet opvolgen”, reageert Dewulf. “We zien dat het vooral gaat om fluoroquinolones in de pluimveesector. We hebben de betrokken mensen erop aangesproken en zijn ervan overtuigd dat het om een accident de parcours gaat.” De professor wil er snel acties aan verbinden.

Stijging bij kippen en kalveren

“Het tweede punt van bezorgdheid is de stijging van het gebruik van antibiotica bij pluimvee en vleeskalveren. Dat er toch een aanzienlijke daling van het totale antibioticagebruik is, komt in grote mate door de goede resultaten uit de varkenssector”, duidt Dewulf nog. “Van de hele Vlaamse dierlijke sector zit daar het meeste biomassa. Varkens tellen dus het sterkste mee.”

Dankzij de verplichte registratie in Sanitel-Med (vastgelegd in een koninklijk besluit) kan Amcra voor het eerst naar buiten komen met diersoort-specifieke gegevens. “Pas nu beschikken we over cijfers op basis van grote datasets. Die stellen ons in staat om ons beleid te targetten en gericht advies te geven”, legt Dewulf uit. De gegevens verzameld in Sanitel-Med dekken 78% van de totale hoeveelheid aangekochte actieve substantie, volgens de BelVet-SAC data. Het verschil is te wijten aan diersoorten die nog geen registratieplicht hebben.

Vleeskalveren, speenbiggen, braadkippen

Gebruik van antibiotica kan je, zoals hierboven, bekijken in termen van het gewicht van de aangewende antibiotica (in mg) ten opzichte van het gewicht van de biomassa van het dier (in kg). Op die manier wegen de varkens dus het zwaarste door. Een andere indicator is het aantal behandeldagen op 100 levensdagen van het dier, de zogenaamde BD100.

Figuur 2: Het gebruik van antibiotica verschilt tussen de deelsectoren en tussen de onderlinge bedrijven.
Figuur 2: Het gebruik van antibiotica verschilt tussen de deelsectoren en tussen de onderlinge bedrijven. - Bron: Amcra

Op die manier bekeken is de top drie van sectoren met het grootste antibioticagebruik in 2018: braadkippen - met een speciale vermelding voor rode moleculen als fluoroquinolones - op drie met een mediane BD100 van 5,35; speenbiggen - een klassieker - op twee met een mediane BD100 van 16,57; en vleeskalveren op één. De mediane BD100 bedroeg bij de vleeskalveren 28,54. Dat betekent dat de helft van de vleeskalverbedrijven op 100 dagen minder dan 28,5 dagen behandelen met antibiotica, de andere helft méér. Een overzicht ziet u in de tweede figuur.

Bank vooruit met ‘benchmarking’

Wat opvalt is dat er grote verschillen bestaan tussen bedrijven, vooral bij de speenbiggen en de vleeskalveren. Dat betekent volgens Amcra dat er ruimte is voor verbetering, zonder in te boeten aan concurrentievermogen. Het kenniscentrum maakt op basis van de cijfers uit de verplichte registratie een benchmarkrapport aan per bedrijf. Daarop toont Amcra duidelijk hoe een veehouder het doet in vergelijking met zijn collega’s.

Gebruikt hij meer antibiotica dan het mediaanbedrijf, het bedrijf dat net in het midden zit qua antibioticagebruik? Hoort hij bij het staartje van extreme grootgebruikers? Zit hij comfortabel onder de mediaan? Scoort hij net uiterst laag? “De benchmarkrapporten zijn een cruciaal onderdeel van ons succes. Individuele veehouders worden geconfronteerd met de realiteit”, verklaart Dewulf.

Preventie door management

Op de vraag hoe die verbetering er dan moet uitzien, antwoordt Dewulf door op dezelfde nagel als altijd te slaan. “Het beste alternatief voor overmatig gebruik van antibiotica, is beter management. We moeten inzetten op preventie, en dan is vaccinatie niet het belangrijkste”, begint Dewulf.

Wie zijn bedrijfsvoering wil aftoetsen of verbeteren kan terecht bij de bioveiligheidstool van de Universiteit Gent, via www.biocheck.ugent.be. Wie reeds een minder gunstig rapport ontving, kan gebruik maken van de voorbeelden en sjablonen voor bedrijfsgezondheidsplannen en een plan van aanpak op de website van Amcra: www.amcra.be.

Tegelijkertijd is Dewulf geen voorstander van nulgebruik. “Dat het eens fout gaat, kan de beste overkomen. Hoe goed je management ook is, soms gaat het mis. Dan heb je antibiotica nodig. We moeten maken dat ze dan ook werken”, betoogt hij.

Minder is meer

Professor Dewulf laat geen ruimte voor twijfel: “Sectoren waar dieren veel antibiotica krijgen, tonen veel resistentie. Zowel bij vleeskalveren als bij vleeskippen zien we de resistentie tegen breedspectrumantibiotica toenemen. Vooral de bacteriële resistentie tegen fluoroquinolones tiert welig bij braadkippen. Bij de varkens zien we een enkele stijger, maar de trend is dalend. Hetzelfde geldt voor vleesvee.” In figuur drie staat de evolutie van de bacteriële resistentie tegen fluoroquinolones voor de verschillende diergroepen afgebeeld.

Figuur 3: Het voorkomen van bacteriën resistent voor fluoroquinolonen (kritische antibiotica) steeg bij pluimvee.
Figuur 3: Het voorkomen van bacteriën resistent voor fluoroquinolonen (kritische antibiotica) steeg bij pluimvee. - Bron: Amcra

Een andere parallel tussen gebruik en resistentie vindt Dewulf bij colistine, belangrijk voor de menselijke geneeskunde. “Colistineresistentie bij dieren vinden we nog maar weinig terug. We zijn op de goede weg!” Amcra blijft erop drukken dat alle diersectoren blijvende inspanningen moeten leveren om een daling in resistentie te bereiken de komende jaren. “Dit is in het belang van het welzijn en de gezondheid van dier en mens.”

Dorien Colman

Startpagina Actueel Leestijd : 2 min 3 photos Chapitre Edito: Veehouderij als voorbeeld voor de samenlevingEdito: Veehouderij als voorbeeld voor de samenleving 1 photo

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken