Startpagina Actueel

Gaat kringlooplandbouw stuk lopen op de wetten van de economie?

Onderzoekers Petra Berkhout en Krijn Poppe van Wageningen UR vrezen dat kringlooplandbouw stuk gaat lopen op de harde wetten van de economie, de toch min of meer autonome krachten in de landbouwsector. De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten wil de omslag van de landbouw naar kringlooplandbouw in 2030 gerealiseerd hebben. Volgens Berkhout en Poppe zullen veelal kleinere bedrijven uitvallen, wat noopt tot flankerend beleid.

Berkhout en Poppe wijzen er in een artikel op dat de trends tot schaalvergroting, specialisatie en intensivering blijven. Het aantal agrarische bedrijven daalt in Nederland net als in België langzaam maar zeker, gemiddeld met 2 tot 3% per jaar. Het areaal grond daalt veel minder hard, gemiddeld met 0,3% per jaar.

De grondgebonden bedrijven zijn dan ook veel groter geworden, merken Berkhout en Poppe op. In de niet-grondgebonden sectoren – glastuinbouw, intensieve veehouderij – is de afname van het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Tot 10% minder Russische tarwe verwacht

Economie Door het ongewoon koude weer zijn de schattingen voor de volgende Russische tarweoogst deze maand weer naar beneden bijgesteld. De bezorgdheid over een krapper aanbod legt druk op de termijnmarkt. De prijzen schommelen dinsdag 21 mei rond de hoogste prijs in 9 maanden.
Meer artikelen bekijken