Startpagina Bieten

Heb oog voor Pseudomonas en schieters in bieten

Door de buien de laatste tijd wordt de landbouwer aanbevolen te checken op Pseudomonas. Daarnaast zijn de eerste schieters zichtbaar. Verwijder ze met een hak.

Leestijd : 2 min

Als gevolg van talrijke stormachtige buien vertonen de bietenbladeren schade. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de ontwikkeling van Pseudomonas, die gebruik maakt van deze schade om zich te ontwikkelen.

Het gaat om een bacterie waartegen geen enkele behandeling mogelijk is.

De ziekte zal verdwijnen wanneer het opnieuw droog wordt en met de bladhergroei. De bladeren vertonen donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. In tegenstelling tot de symptomen van Cercospora zijn er in die grijze vlekken geen sporen te zien. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit.

De intensiteit van de symptomen kan variëren afhankelijk van het perceel, de intensiteit van de buien (schade veroorzaakt door hagel of hevige regen zijn ingangen voor de bacteriën), het ras, ...

Check ook de module “Identificatie van ziekten en plagen

Schieters

De eerste schieters in de bieten (afkomstig van de gezaaide bieten) en de “wilde” bieten (afkomstig van onkruidbieten uit het verleden) zijn zichtbaar. Deze planten moeten vóór de bloei worden vernietigd om zaadproductie te voorkomen. Ter herinnering, één schieter zal duizenden zaden produceren die gedurende tien tot vijftien jaar kunnen kiemen.

De vernietiging van deze bieten moet uitgevoerd worden met een hak. Ga regelmatig naar uw velden om deze schieters en "wilde bieten" te verwijderen en dit vóór ze in zaad komen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken