Startpagina Actueel

Opvallend weinig vrije aardappelen in voorraad

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,21 miljoen ton. Deze voorraad ligt iets lager dan de voorbije twee seizoenen, maar wel hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Leestijd : 2 min

Van de huidige voorraad ligt minder dan een kwart vrij. Dit bete-kent slechts 270.000 ton. Dit is de helft van de hoeveelheid vrije aard-appelen van vorig jaar of het 5-jarig gemiddelde. Normaal ligt een kleine helft van de voorraad in april nog vrij. Ruim de helft van de vrije aardappelen ligt in Vlaanderen.

De voorraad gecontracteerde aardappelen is de grootste van de afgelopen jaren. Deze veranderende verhouding tussen vrij en contract heeft meerdere oorzaken. Enerzijds is er de verschuiving naar ‘andere’ rassen die meer onder contract worden geteeld dan het traditioneel vrije Bintje. Anderzijds spelen dit seizoen ook de lage opbrengsten van oogst 2016 een versterkende rol, want er bleven minder aardappelen over voor de vrije markt.

Ongeveer 330.000 ton of 27% van de huidige voorraad wordt ingenomen door Bintje. 1/3de van deze voorraad ligt vrij. Vijf jaar geleden nam Bintje nog 2/3de van de april-voorraad in, waarvan ±60% vrij. De huidige voorraad is dus bijzonder laag in vergelijking met de voorbije jaren. Het gekrompen areaal (en productie) ligt hier aan de basis. In Wallonië liggen heel duidelijk nog de meeste Bintjes (83%). Het is ook daar dat het grootste areaal van dit ras te vinden is.

Met een aandeel van 29% lag er ongeveer evenveel Fontane als Bint-je in de loodsen op 1 april; nl. 350.000 ton. Dit is evenveel in vergelijking met vorig seizoen, maar over de jaren heen is wel een dui-delijke stijging te zien. De hoeveel-heid vrije Fontane op 1 april is ex-treem laag (slechts 20%). Het aan-deel gecontracteerde Fontane ligt heel wat hoger dan de voorbije ja-ren. Zo’n 57% van de voorraad ligt in Vlaanderen. Hier ligt ook het overgrote deel van de vrije Fontane.

Ruim een half miljoen ton (44%) van de voorraad begin april wordt ingenomen door de andere bewaarrassen zoals Challenger en Innovator. Zoals gewoonlijk ligt hiervan slechts een kleine hoeveelheid vrij, maar dit jaar nog minder door de matige opbrengst ten opzichte van andere jaren.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken