Startpagina Actueel

Nederlandse toezichthouder heeft niet gefaald in fipronilcrisis, oordeelt rechter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had in 2016 en 2017 de kippenboeren niet sneller moeten waarschuwen voor de besmetting van eieren met fipronil, zo heeft een rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld.

Leestijd : 2 min

De Nederlandse landbouworganisatie LTO had samen met 124 pluimveehouders een burgerlijke procedure tegen NVWA aangespannen. Zo hoopten de landbouwers een schadevergoeding te kunnen afdwingen voor de schade die ze twee jaar geleden opliepen door de fipronilcrisis. Heel veel boeren huurden het bedrijf ChickFriend in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Achteraf bleek dat ChickFriend daarvoor het verboden middel fipronil gebruikte. De NVWA wist dat al in 2016, maar stuurde aanvankelijk geen waarschuwing uit. Dat gebeurde pas in de zomer van 2017, na een tussenkomst van het Belgisch voedselagentschap FAVV.

De rechter stelt dat NVWA in 2016 voldoende deed, door wel al een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Als de NVWA de boeren wel had gewaarschuwd voor het vermoedelijke gebruik van fipronil, had dat het strafrechtelijke onderzoek gehinderd, zo luidt de redenering. De rechtbank zegt voorts dat de kippenboeren zelf een verantwoordelijkheid hebben voor de controle op welke middelen in hun stallen worden gebruikt. De NVWA kan bovendien niet worden afgerekend op de omvang van de fipronilcrisis. "Op dat moment was niet voorzienbaar dat er sprake zou zijn van een zodanig grootschalige overtreding zoals die zich achteraf blijkt te hebben gemanifesteerd", aldus de rechters.

Honderden pluimveebedrijven moesten in 2017 tijdelijk op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil was aangetroffen in eieren. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend het had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan. Ook in België werden tientallen bedrijven gesloten. De schade voor de Nederlandse landbouwers wordt op 65 tot 75 miljoen euro geraamd, waarvan 35 tot 45 miljoen voor rekening van de pluimveehouders kwam.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken