Startpagina Actueel

FAO: 820 miljoen mensen lijden honger

Wereldwijd lijden circa 820 miljoen mensen honger en dat zijn er 9 miljoen meer dan een jaar geleden. Het is alweer het derde jaar op rij dat het aantal hongerigen toeneemt. Dat blijkt uit een rapport van een aantal VN-agentschappen zoals de Wereldvoedselorganisatie FAO en voedselhulpverschaffer WFP. De organisaties melden ook dat het aantal mensen met overgewicht blijft toenemen.

Leestijd : 2 min

De FAO stelt vast dat het officiële doel van de VN het aantal mensen dat honger lijdt te halveren voor 2030, steeds verder weg geraakt. Het aantal kinderen dat niet goed groeit of geboren wordt met een te laag geboortegewicht, moet ook gehalveerd. Tegelijk neemt overgewicht en obesitas vooral bij schoolgaande jeugd en kinderen toe.

Op alle continenten is de kans dat een vrouw niet voldoende of niet voldoende voedzaam eet groter dan de kans bij een man. De grootste kloof tussen mannen en vrouwen is te zijn in Latijns Amerika. Volgens de FAO moeten meer middelen worden ingezet om honger aan te pakken, en moeten sectoren meer samenwerken. Dan spreek je bijvoorbeeld over de sectoren landbouw, economie en gezondheid.

De honger neemt weinig verrassend toe in landen waar de economische groei achter blijft, en dan specifiek in landen met een gemiddeld inkomen die erg afhankelijk zijn van de handel in agrarische grondstoffen. Het rapport stelt ook vast dat de inkomensongelijkheid toeneemt. De rapporteurs schrijven in een conclusie dat armoede moet worden aangepakt, en niet alleen moet worden gefocust op het vergroten van de landbouwproductie.

De situatie is het meest alarmerend in Afrika. In Oost-Afrika is tot bijna een derde van de bevolking ondervoed. Het klimaat verandert, er zijn burgeroorlogen en economische malaise. Sinds 2011 ligt de helft van de landen waar honger toeneemt in Afrika. De meeste ondervoede mensen, ruim 500 miljoen wonen in Azië. In Afrika zijn dat er circa 260 miljoen. Wereldwijd lijdt 13% van de volwassenen aan overgewicht.

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken