Startpagina Uw stem

Opinie: beeld van Bayer in Zuid-Amerika is vertekend

Leestijd : 1 min

Als nu 90-jarige landbouwingenieur heb ik heel de evolutie van de plantenbescherming meegemaakt. Daarom wil ik reageren op de kortzichtige kijk van norbertijn Luc Vankrunkelsven op de fytowereld. Met alle respect voor Luc Vankrunkelsven, maar in zijn opiniestuk in Landbouwleven van 5 juli 2019 over het handelsverdrag van de EU met Mercosur schetst hij een totaal vertekend beeld van Bayer in Zuid-Amerika, wanneer hij het heeft over “de gulzigheid” van de Duitse chemie- en auto-industrie waarbij gif rijkelijk vanuit vliegtuigen wordt gesproeid ”.

Het devies van Bayer is niet gulzigheid maar wel ‘Science for a better life’ , om door wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van steeds efficiëntere producten, mens, plant en dier te beschermen en aldus te zorgen voor een kwalitatief beter en langer leven.

Selectief

Pesticiden zijn selectieve plantenbeschermingsmiddelen die nog strengere toxicologische testen moeten doorstaan dan geneesmiddelen, omdat ze direct in het milieu terechtkomen. Zo wordt Round-up hier gelijkgesteld met gif, wat niet correct is. Dat is door toxicologisch onderzoek aangetoond.

Bayer wordt ten onrechte afgeschilderd als een multinational zonder enig moreel normbesef. Bayer is integendeel een maatschappij met vele duizenden medewerkers die hun bijdrage geleverd hebben aan het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten die ten goede komen, niet alleen aan de landbouwers, maar aan de hele mensheid. De overname van Round-up van Monsanto was alles behalve binnenrijven en “lobbyen wat Vankrunkelsven meent, maar een doordachte keuze die kadert in de bedrijfsvisie van Bayer.

Robert D’hollander,

Sint-Niklaas

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken