Startpagina Libramont

Innovatie in de schijnwerpers tijdens de Mecanic’Show op Libramont

Voor 2019 heeft de Commissie Machines en Producten van de beurs van Libramont 16 innoverende machines geselecteerd. Machines voor tuin & park staan dit jaar in de kijker, met drie belangrijke innovaties.

Leestijd : 4 min

H usqvarna heeft een nieuwe maairobot ontwikkeld die geschikt is voor moeilijk berijdbare oppervlakten. De Automower AWD is speciaal ontworpen om te werken op hellingen tot 70% dankzij de vierwielaandrijving en een tweedelig lichaam dat op een centrale as scharniert. Deze robot is volledig autonoom en kan interageren met nieuwe artificiële intelligentie oplossingen.

Een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van kettingzaagmotoren is aangebroken! Met de MS 500i, stelt Stihl's werelds eerste kettingzaag voor met een standaard elektronisch gestuurd brandstofinjectiesysteem. De motor werkt zonder een carburator of ontstekingsmodule.

Ego introduceert de eerste elektrische batterij-aangedreven trimmer met Powerload-innovatie om de maaidraad automatisch op te rollen. Een druk op de knop volstaat om het systeem te activeren en om de maaidraad terug op te rollen in de spoel, en dit in minder dan tien seconden.

Onkruidbestrijding

Op het gebied van onkruidbestrijding, wordt robotica steeds meer toegepast in de velden. In een context van verstrenging van de regelgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en tekorten aan arbeidskrachten in de agrarische sector, heeft Naïo Technology een volledig autonome elektrische robot ontwikkeld, genaamd Dino, om teelten mechanisch te kunnen wieden. Die nieuwe ontwikkelingen op het gebied van landbouwmachines zijn zeer interessant.

Manitou biedt de Eco Stop, of de automatische uitschakeling van de motor, op zijn MLT-verreikers. De motor wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de motor op stationair toerental draait en de bestuurder de cabine verlaat. Deze functie vermindert het brandstofverbruik en het preventieve onderhoud aanzienlijk.

Tijdens de voorstelling van de machines zal Gaëtan Dubois de kenmerken van de geselecteerde machines toelichten.
Tijdens de voorstelling van de machines zal Gaëtan Dubois de kenmerken van de geselecteerde machines toelichten. - Foto: JV

Stroblazers

Wat de stroblazers aangaat, werden drie innovaties geselecteerd. Emily liet op de Vulcano-stroblazer met schijven haar X-Tract-systeem om touwen en netten uit te halen, patenteren. Hiermee kunnen de touwen of netten die ronde- of rechthoekige balen binden, gemakkelijk verwijderd worden.

Om het comfort en het welzijn van dieren te verhogen, biedt Kuhn op al zijn machines uitgerust met een blazer (stroblazer, uitkuiler-stroblazer of mengwagens met een stroblaasfunctie) het Cleanstraw-systeem. Dankzij de toevoeging van water wordt de ontwikkeling van stof beperkt tijdens het strooien.

Dankzij twee geïntegreerde messen in de laaddeur van de Sigma-stroblazers van Emily is het voortaan gemakkelijker om touwen of netten te verwijderen dankzij het V-Cut-systeem. Daardoor kan de veehouder gemakkelijker en sneller werken.

Veevoederverdeling

Bij de verdeling van veevoeders onderscheiden de getrokken mengvoerwagens met vertikale vijzel van Tatoma zich met een nieuwe aandrijving. Die is in staat om de mengsnelheid en -tijd voor de verschillende voeders apart in te stellen dankzij de Hydroshift-aandrijving. In samenwerking met Motrac Industries stelt Kuhn voor om de op de boerderij opgewekte elektriciteit te gebruiken om haar Profile-voermengwagen aan te drijven. De voermengwagen met een elektrische aandrijving (MoRe e) werkt onafhankelijk en dus zonder tractor.

Voederwinning

Drie innovaties hebben betrekking tot de voederwinning. Tractoren die persen met een hoge baaldichtheid aandrijven, ontwikkelen steeds meer vermogen. Om de pers te beschermen adviseert Krone een riemaandrijving voor de opraper en de rotor. Dankzij een permanente bewaking van de riemslip zal de rotor automatisch uitgeschakeld worden in geval van overbelasting, de messen worden dan automatisch uit het kanaal gehaald.

Om nog beter aan te sluiten bij de eisen van de gebruikers is de nieuwe Fendt Tigo XR opraapwagen uitgerust met een bredere opraper met een werkbreedte van 2,20 m, alsook met een nieuwe hydraulische aandrijving die garant staat voor meer flexibiliteit door het toerental van de opraper nauwkeurig aan te passen aan de omstandigheden en de gewasstroom.

Balen wikkelen

Om de werkcapaciteit te verhogen en brandstof te besparen bij het verzamelen van stro, stelt Krone de Bale Collect-balenverzamelaar voor recht-hoekige balen voor. Deze balenverzamelaar is volledig geïntegreerd met de Big Pack-pers, gedraagt zich als een aanhangwagen voor transport en maakt volledig deel uit van de machine tijdens het werk door de hydraulische en telescopische dissel.

Dangreville is de eerste landbouwconstructeur die een onderstel van een kipwagen biedt in composiet materiaal, dat lichter is dan staal met eenzelfde robuustheid. Het Optimum-onderstel is tot 1.000 kg lichter dan een onderstel uit HLE-staal.

Om de productiviteit en nauwkeurigheid van laad- en verhandelingstoepassingen in de hoogte te vergroten plaatste Manitou een High View actief zichtsysteem op het uiteinde van de giek. Het omvat een ingebouwde camera die via een wifisignaal automatisch beelden op een scherm in de cabine afbeeldt zodra de giek een bepaalde hoek bereikt.

Grondbewerking

Wat de grondbewerking aangaat stelt Pöttinger de eerste schijveneg met volledige Isobusbediening voor. De automatisering van de verschillende instellingen op de Terradisc 8001 T vindt continu en rechtstreeks plaats via het Isobusscherm. Pöttinger biedt bovendien een exclusiviteit met de aanpassing van de treklijn vanuit de cabine zodat de machine altijd recht achter de tractor blijft werken.

Kom kijken

De geselecteerde machines zullen tentoongesteld worden in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte.

De geselecteerde machines verschijnen vier keer in de Grote Ring voor het publiek.
De geselecteerde machines verschijnen vier keer in de Grote Ring voor het publiek. - Foto: JV

Tradiotioneel worden ze ook in de Grote Ring voorgesteld namelijk op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juli om 13u30 en op maandag 29 juli om 11u45.

Gaëtan Dubois, voorzitter van het selectiecomité Mecanic’Show,

technisch raadgever voor de commissie ‘Machines en Producten’

Lees ook in Libramont

Zonnekroon: een teelt met veel uitwegen

Akkerbouw De teelt van zonnekroon, oftewel silphie, is nog maar weinig bekend in België, maar begint zich toch stilaan te ontwikkelen. Momenteel staat er slechts 20 ha, maar Nicolas Havelange, zaadimporteur voor België, wil dit areaal vergroten omdat hij duidelijk de voordelen ziet. Het CIPF probeert deze voordelen dan ook te bevestigen in meerdere proeven.
Meer artikelen bekijken