Startpagina Actueel

Mogelijk verlaging van miljardenboetes tegen Bayer

De schadevergoeding van 2 miljard dollar die het Duitse chemieconcern Bayer aan een koppel in de Verenigde Staten moet betalen wegens het middel Roundup, is te hoog. Dat heeft een rechter in Oakland (Californië) in een voorlopige uitspraak vastgesteld.

Leestijd : 1 min

Een jury kende eerder dit jaar een schadevergoeding van 1 miljard dollar per persoon toe aan een bejaard koppel, dat stelt kanker te hebben gekregen door blootstelling aan onkruidverdelger Roundup. Maar volgens de rechter is het deel dat als boete geldt te hoog in vergelijking met het deel dat de jury als schadevergoeding voor leed en economische schade had vastgelegd (50 miljoen dollar). Het bedrag van de boete mag niet meer dan vier keer zoveel zijn, volgens de rechter, waardoor de totale schadevergoeding maximaal 250 miljoen dollar zou mogen bedragen.

Vrijdag is een hoorzitting gepland waarbij beide partijen de mogelijkheid krijgen om op deze uitspraak te reageren. Daarna volgt een definitieve beslissing. In een korte verklaring stelt Bayer dat de verlaging van de totale schadevergoeding alvast ‘een stap in de goede richting’ is.

Eerder deze week verlaagde een andere rechter om dezelfde reden al een vergoeding voor een andere kankerpatiënt. Dat bedrag werd van 80 miljoen dollar verlaagd naar 25 miljoen dollar.

Roundup kwam vorig jaar via de overname van Monsanto in handen van Bayer. Daarmee haalde het Duitse concern zich ook duizenden rechtszaken wegens het middel op de hals. Bayer houdt vol dat Roundup veilig is, maar stelde wel een bemiddelaar aan voor alle claims.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken