Startpagina Akkerbouw

Overheden en industrie streven naar minder gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater

In België worden er in het oppervlaktewater nog te vaak werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in concentraties die de toetsingswaarden overschrijden. De federale en regionale overheden én de industrie van gewasbeschermingsmiddelen werken nu samen om dit probleem structureel aan te pakken.

Leestijd : 2 min

De regio’s controleren hun waterlopen en onderzoeken acute en chronische aanwezigheden van gewasbeschermingsmiddelen. Om het milieu te sparen en om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, moeten deze concentraties worden verminderd. De overheid en industrie willen dit probleem samen aanpakken.

Hoe verloopt deze aanpak?

De verschillende overheden en Phytofar, de vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, hebben een charter opgesteld om samen de overschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater van België te minimaliseren.

Eerst en vooral worden er jaarlijks, op basis van de beschikbare en met de industrie gedeelde monitoringsgegevens, een aantal prioritaire stoffen vastgelegd: stoffen die de milieunorm in het oppervlaktewater het vaakst of het hoogst overschrijden. Het gaat dus enkel om stoffen die reeds door de gewestelijke overheden opgevolgd worden. Voor 2019 gaat het hier om de stoffen diflufenican, chloortoluron en MCPA en als reservestof metalochloor.

De bedrijven die deze stoffen op de markt brengen, stellen hiervoor een zogenaamd Emissiereductieplan (ERP) op. Eerst wordt een grondige analyse gemaakt van de manieren waarop de stoffen in het water terecht komen. Dan worden, waar nodig, maatregelen voorgesteld om de aanwezigheid van de producten in het oppervlaktewater te verminderen. Deze maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn het nemen van gebruiksmaatregelen, het uitvoeren van initiatieven om naleving en gedrag bij de gebruiker te verbeteren of het aanscherpen van de toelating.

Evaluatie

Na invoering van het plan wordt de invloed van de maatregelen op de waterkwaliteit gevolgd via monitoring door de gewesten. Ook de maatregelen zelf worden jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd, om zo snel mogelijk tot een reductie van de stoffen in het oppervlaktewater te komen.

Samenwerking

Dit initiatief van de federale overheid (FOD Volksgezondheid, Leefmilieu en Veiligheid voor de voedselketen), de regionale overheden (Vlaams, Waals en Brussels gewest) en de industrie wordt door alle partners verwelkomd. De proactieve samenwerking tussen bedrijven en overheid en de transparante werkwijze zijn belangrijk en zorgt voor vertrouwen. Enkel zo kunnen overheid en industrie ervoor zorgen dat het milieu beschermd wordt en dat gewasbeschermingsmiddelen hun taak doen, daar waar nodig: op het veld, en niet in het water!

Je vindt het charter op de website van phytofar.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken