Startpagina Actueel

JCB Fastrac: Britse monstermachine verbreekt snelheidsrecord

JCB heeft een stunt uitgehaald door in het geheim een superversie van de JCB Fastrac te bouwen, die het Britse snelheidsrecord voor tractoren aan diggelen rijdt. De gemodificeerde JCB Factrac kwam tot een topsnelheid van 166,7 km/u, waarmee de machine zelfs op de Duitse Autobahn vlot met het verkeer meekan. Het vorige record van 140,4 km/u werd in maart 2018 neergezet door de mannen van BBC-programma Top Gear.

Leestijd : 1 min

JCB ging niet over één nacht ijs. Met adviseurs van Formule 1-team Williams werd de aerodynamica verbeterd. Ook het motorblok werd onder handen genomen De gebruikte JCB Fastrac wordt aangedreven door een 7,2 liter Jcb DieselMax 6-cilindermotor. De aangepaste motor heeft een vermogen van 1.000 pk en 2.500 Nm koppel. Het record werd neergezet op Elvington Airfield, vlakbij York, in het oosten van Engeland. Achter het stuur zat tv-presentator en techniek-liefhebber Guy Martin.

Martin is een petrolhead die jarenlang in superbike-kampioenschappen meereed en een serie legendarische sportauto’s waaronder de Aston Martin V12 Vantage en Volvo Vöx verzamelde. Voor Channel 4 maakte hij het programma Speed with Guy Martin over snelle machines, zoals hovercrafts, Formule 1 auto’s en vliegtuigen. Dat Martin wordt geassocieerd met Channel 4, maakt zijn record voor de concurrentie extra pijnlijk.

Het was namelijk BBC-programma Top Gear dat het eerdere snelheidsrecord verbrak, met de legendarische The Stig achter het stuur van een merkloze machine die ‘Track-tor’ wordt genoemd. De machine is uitgerust met een 5,7 liter V8-motor die 500 pk levert.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken