Startpagina Libramont

Vijf Waalse crowdfundingsprojecten krijgen extra steun van coöperatieve bank Crelan

Net zoals vorig jaar kregen vijf Waalse projecten in de landbouw en agrobusiness een extra financieel duwtje in de rug voor hun vernieuwend idee dankzij een crowdfundingproject dat gesteund wordt door de coöperatieve bank Crelan. De prijsuitreiking van de Coups de Cœur gebeurde op de Beurs van Libramont.

Leestijd : 3 min

Bio- en streekbrood van A tot Z, ambachtelijke kaas, een stadsboerderij voor het kweken van microgroenten, wijkbieren en een microboerderij in permacultuur: deze vijf crowdfundingprojecten kregen de steun van Crelan dankzij haar campagne ‘Coup de Cœur’, die afgesloten werd op de Beurs van Libramont. De vijf laureaten, die allemaal in Wallonië gevestigd zijn, hebben tussen 4.800 en bijna 23.000 euro opgehaald om hun projecten tot een goed einde te brengen.

Vernieuwende projecten gesteund door zo’n 2.900 burgers

Voor het derde jaar op rij werkte Crelan samen met het online crowdfundingplatform MiiMOSA. In 2019 heeft de vereniging Groupe One, die de oprichting van duurzame ondernemingen ondersteunt, zich bij hen aangesloten. Dertig projecten in duurzame landbouw en agrobusiness in Wallonië en Brussel werden met succes via het platform MiiMOSA gefinancierd.

Dat platform ondersteunt lokale projecten en biedt de initiatiefnemers van een project een persoonlijke begeleiding aan. Op die manier wordt een vertrouwensrelatie tussen de ondernemer en de bijdrager gecreëerd. Die 30 vernieuwende projecten hebben meer dan 210.000 euro ingezameld, bijna dubbel zoveel als vorig jaar.

“Als coöperatieve bank delen we dezelfde waarden als MiiMOSA en Groupe One. Deze duurzame samenwerking past bovendien perfect binnen onze Crelan Foundation, die we in januari 2018 gelanceerd hebben. De oprichting van die foundation heeft een nieuwe dimensie aan het maatschappelijk engagement van Crelan gegeven door haar coöperanten er nog meer bij te betrekken”, voegt Philippe Voisin, CEO van Crelan, eraan toe.

Extra steuntje

Crelan heeft vijf van deze ondernemers gelukkig kunnen maken met een extra bijdrage in functie van het vooropgestelde inzamelbedrag. Een jury, die samengesteld is uit leden van Crelan, van de Waalse Landbouwfederatie (FWA) en van Groupe One, heeft de winnaars geselecteerd op basis van innovatie, ondernemerschap en de mate waarin de vier waarden van Crelan: verantwoord, persoonlijk, respectvol en verbonden, vertegenwoordigd zijn in de projecten.

Florian Breton, CEO van MiiMOSA: “Crelan heeft zich er opnieuw toe verbonden om samen met MiiMOSA de complementariteit van onze activiteiten te gebruiken voor de financiering en promotie van de Waalse landbouw en agrobusiness. Deze samenwerking zorgt er nog maar eens voor dat de geweldige dynamiek van deze sectoren, die we samen zullen blijven begeleiden en valoriseren, in de kijker wordt gezet.”

De vijf laureaten van ‘Coups de cœur’ 2019

- La Ferme de l’Abreuvoir (Tournay): korte keten, van biograan tot biobrood, verzamelde 22.645 euro voor de aankoop van een professionele oven, installatie van een dubbelwandige schoorsteen en aankoop van drie silo’s voor de opslag van graan. Het project ontvangt 1.500 euro.

crelan
Foto: MiiMOSA

-La Fromagerie de la Ferme Larock (Rotheux-Rimière), verzamelde 8.320 euro voor de bouw van een sas voor de kaasmakerij en aankoop van een nieuwe koudeluchtblazer. Het project ontvangt 850 euro.

-LoKali, de eerste stadsboerderij voor microgroenten (Luik), verzamelde 4.801 euro voor de aankoop van kasten, LED-lampen en materieel voor het hydraulisch systeem. Het project ontvangt 500 euro.

- Bières de quartier (Brussel), verzamelde 14.170 euro voor de financiering van de creatie en van het brouwen van nieuwe wijkbieren. Het project ontvangt 1.420 euro.

- Pomme-Poire-Pêche, microboerderij in permacultuur (Écaussines), verzamelde 6.995 euro voor de aankoop van bomen en struiken voor de aanplant van de boomgaard, de bostuin en de hagen. Het project ontvangt 700 euro.

Meer info over deze crowdfunding en de deelnemende projecten vind je op MiiMOSA.

Lees ook in Libramont

Zonnekroon: een teelt met veel uitwegen

Akkerbouw De teelt van zonnekroon, oftewel silphie, is nog maar weinig bekend in België, maar begint zich toch stilaan te ontwikkelen. Momenteel staat er slechts 20 ha, maar Nicolas Havelange, zaadimporteur voor België, wil dit areaal vergroten omdat hij duidelijk de voordelen ziet. Het CIPF probeert deze voordelen dan ook te bevestigen in meerdere proeven.
Meer artikelen bekijken