Startpagina Aardappelen

Waalse aardappelboeren kunnen zich voor eerst laten verzekeren voor excessieve regenval

De Waalse aardappelboeren kunnen voortaan een verzekering afsluiten tegen excessieve regenval. Dat heeft de Fédération wallonne de l'agriculture (Fwa) maandag aangekondigd tijdens de landbouwbeurs van Libramont. De samenwerking met verzekeraar Axa zou een primeur zijn in België.

Leestijd : 2 min

De dekkingsperiode van de verzekering loopt van 1 oktober tot 15 november, een risicoperiode verbonden aan de oogst van de aardappelknollen. “Het voordeel van dit type verzekering is dat er geen expert ter plaatse moet komen om de schade vast te stellen. Als een indexdrempel overschreden wordt, volgt er twee weken later automatisch een vergoeding”, zegt Xavier Bordet van Fwa. “Deze verzekering, een primeur in België, komt er op vraag van de landbouwers en werd gecreëerd door landbouwers. We gaan ook andere producten ontwikkelen, bijvoorbeeld voor granen, met droogte als parameter. We hopen die verzekering volgend jaar te realiseren”, aldus Bordet.

Brede weersverzekering in Vlaanderen op komst

In Vlaanderen wordt momenteel werk gemaakt van een brede weersverzekering, die voor een veel ruimere dekking zorgt dan enkel tegen zware regenval. In het Vlaams Parlement werd een voorstel uitgewerkt waarbij de twee bestaande rampenfondsen (het Vlaams Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds) worden samengevoegd en vanaf 2020 worden vervangen door een weersverzekering die de landbouwers zelf moeten afsluiten. Ze zullen daarvoor in de eerste jaren een subsidie krijgen. “Verzekeraars hebben tot eind juli de tijd gekregen om hun dossiers voor de brede weersverzekering in te dienen”, zegt Guy Vandepoel van Boerenbond. “Die dossiers worden momenteel bekeken en het is de bedoeling om tegen half september goedkeuringen te geven. De Vlaamse landbouwers kunnen dan vanaf volgend jaar intekenen.”

Belga

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken