Startpagina Pluimvee

Boerderij van teruggeroepen bio-eieren tijdelijk geblokkeerd

De boerderij uit Dilsen die eieren levert aan het bedrijf E.K.E. is voorlopig geblokkeerd door het FAVV. Het Voedselagentschap heeft dinsdag bio-eieren van het bedrijf teruggeroepen wegens een lichte overschrijding van de norm van dioxines en dioxineachtige PCB's in de eieren.

Leestijd : 2 min

Het FAVV voert momenteel een onderzoek naar de Limburgse leverancier. "We zijn ter plaatse geweest om stalen te nemen en dat onderzoek is momenteel lopende. Het bedrijf is bevroren of geblokkeerd, dus momenteel mogen er geen eieren in verkoop komen", zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster van het FAVV. De boerderij uit Dilsen heeft zo'n 8.200 kippen en een dagelijkse productie van ongeveer 7.000 eieren. Het bedrijf E.K.E. in Herk-de-Stad sorteerde en verpakte de eieren van de boerderij. "Wij hebben een twintigtal producenten. De producent in kwestie is nu on hold gezet, dus die eieren mogen de boerderij niet verlaten.

Voor ons pakstation is dat zo'n 5 à 7 procent van het totaal aantal bio-eieren", zegt Bart Kumpen, verantwoordelijke klantendienst bij E.K.E. Volgens E.K.E. is de leverancier de voorbije jaren de dioxinetest altijd goed doorgekomen. "Er moet toch goed onderzocht worden hoe dat komt. Een verontreiniging in de lucht of in de grond kan zich opstapelen tot het niveau in de eieren te hoog wordt", legt Kumpen uit. "Als de resultaten over heel de lijn positief zijn, dan zal de groep kippen opgeruimd moeten worden om de oorzaak helemaal te determineren." Dioxines en PCB's vinden hun oorsprong in menselijke activiteiten en industriële toepassingen.

De stoffen kunnen een kankerverwekkend effect hebben. Het FAVV benadrukt dat haar stalen in 2018 voor 99,9 procent conform waren en dus geruststellend zijn. Bovendien zijn er sinds 2013 nog maar drie terugroepingen voor eieren met deze problematiek geweest. De eieren werden verdeeld via de winkels van Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché en enkele groothandels. De bio-eieren hebben als referentie OBE7050, die op de eieren gedrukt staat.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken