Startpagina Akkerbouw

Europees voedselagentschap wil pesticide chloorpyrifos niet opnieuw vergunnen

Het Europees voedselveiligheidsagentschap Efsa wil de vergunning voor het pesticide chloorpyrifos niet verlengen. Het middel richt mogelijk neurologische schade aan tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen en kan mogelijk ook genetische mutaties veroorzaken, klinkt het.

Leestijd : 1 min

Chloorpyrifos is een controversieel insecticide dat gebruikt wordt in de fruit- en groenteteelt. De huidige Europese licentie voor het middel verstrijkt eind januari volgend jaar.

Op dit moment wordt chloorpyrifos op vraag van de Europese Commissie opnieuw geëvalueerd om te bepalen of het een nieuwe vergunning kan krijgen. De studie is nog niet helemaal afgerond, meldt Efsa, maar op vlak van volksgezondheid oordeelt het agentschap wel al dat het middel niet aan de normen voldoet. Volgens het Europees voedselveiligheidsagentschap heeft chloorpyrifos mogelijk een genotoxisch effect, wat betekent dat het DNA kan aantasten en zo mutaties kan veroorzaken, en kan het mogelijk ook neurologische schade aanrichten tijdens de ontwikkeling van kinderen. Er kan dus geen niveau worden vastgesteld waaronder het middel veilig te gebruiken is, vindt Efsa, waardoor het middel niet opnieuw vergund kan worden.

Eerder dit jaar bracht Knack, in samenwerking met media uit zeven andere landen al uit dat het middel ook in België opduikt in voedsel en rivieren. In ons land is chloorpyrifos enkel toegestaan voor professioneel gebruik en voor beperkte teelten. Tussen 2015 en 2017 trof het federaal voedselagentschap FAVV bij controles chloorpyrifos boven de maximumnorm aan in 26 voedingsproducten.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken