Startpagina Veeteelt

Gaia sluit Herman Brusselmans op in kooi

Gaia heeft schrijver Herman Brusselmans woensdag op de Korenmarkt in Gent opgesloten in een kooi. Een stunt waarmee de dierenrechtenorganisatie aandacht vraagt voor het lot van gekooide dieren. Vooral in de veehouderij pleit Gaia voor een Europees verbod op kooien. Brusselmans, een enfant terrible in de schrijverswereld, is zoon van een veehandelaar maar is al jaren columnist van Gaia en zeer kritisch op dierhouderij.

Leestijd : 1 min

Brusselmans neemt op de drukke Korenmarkt in het centrum van Gent plaats in een kooi op mensenmaat. De schrijver vraagt met een eerder poëtisch pleidooi om "met tralies een ruimte te maken waarin de vrijheid oneindig is." Brusselmans houdt een bordje vast met het opschrift "ik ben een cage fighter." De actie kadert in de zomercampagne "stop de kooien" die Gaia dit jaar voert.

De organisatie klaagt daarmee aan dat in Europa "honderden miljoenen dieren hun hele leven in kleine kale, kooien slijten". De dieren lijden volgens Gaia "aan allerlei gezondheids- en welzijnsproblemen. Een leven in een kooi is geen dierwaardig bestaan." De dierenrechtenorganisatie zamelt in Gent ook handtekeningen in voor een een Europees burgerinitiatief voor een verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij. GAIA werkt daarvoor samen met een netwerk van 130 organisaties en wil tegen het eind van de zomer helpen de drempel van 1,3 miljoen handtekeningen te overschrijden.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken