Startpagina Actueel

Meer dierensterfte en minder melk- en vleesproductie door hittegolf

De hittegolf heeft in Vlaanderen geleid tot een verhoging van dierensterfte en een terugval van melk- en vleesproductie. Verwerkingsbedrijf Rendac meldt dat het bij de hittegolf van eind juli tot 30 % meer kadavers heeft opgehaald, vooral van varkens en kippen. “Het is de eerste keer dat een hittegolf zo extreem is”, zegt Boerenbond, die wil dat er lessen worden getrokken.

Het kwik steeg einde juli tot ruim boven de 40 °C, wat bij landbouwers voor problemen zorgde. Stallen ventileren en dieren met water tot leefbare temperaturen koelen was een belangrijk stuk van de dagtaak.

Toch heeft de aanhoudende hitte haar tol geëist. Het aantal overleden varkens en kippen steeg tot 30 %, een trend die iets minder was bij ander vee, zoals koeien. Toch bleven ook die dieren niet gespaard van de hitte. “Koeien produceren tot 15 % minder melk bij zulke temperaturen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken