Startpagina Actueel

Captatieverbod vanwege blauwalg kanaal naar Beverlo

Nieuwe metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er nu ook blauwalgen zijn aangetroffen in het kanaal naar Beverlo, op het traject vanaf de aansluiting met het kanaal Bocholt-Herentals (grondgebied Lommel) tot de ophaalbrug NV Nyrstar (grondgebied Balen). Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, geldt er vanaf nu een bijkomend recreatie- en captatieverbod.

Leestijd : 1 min

Eerder was dat al het geval voor het kanaal Bocholt- Herentals (traject Bocholt-Dessel) en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Brecht en Schoten. Ook hier blijft het captatie- en recreatieverbod van kracht.

Voor deze kanalen gelden volgende maatregelen:

• een verbod om water te capteren -binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag- voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.

• een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag. Kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… zijn er verboden. Pleziervaart is wel toegelaten.

Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden

Wat zijn blauwalgen?

Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder, of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer.

Voor meer info over blauwalgen:

https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken