Startpagina Aardappelen

Belgapomnotering daalt naar 10 euro per 100 kg

De Belgapomnotering voor vroege aardappelen is deze week opnieuw gedaald, en wel met 2,50 euro naar 10 per 100 kg. Dat is bijzonder laag: vorige zomer lag de prijs nog op 25 euro. De verwerkende industrie kan voorlopig met contractaardappelen toe en koopt nauwelijks bij op de vrije markt.

Leestijd : 1 min

Het seizoen voor vroege aardappelen begon op 12 juli met een notering van 18 euro. Daarmee begon het seizoen erg vroeg, want vorig jaar werd pas op 3 augustus voor het eerst genoteerd. Prijzen lagen destijds wel veel hoger.

Belgapom noemt de marktstemming op dit moment rustig: het aanbod is groter dan of gelijk aan de vraag. PCA/Fiwap noteerde 13 augustus voor vroege aardappelen (Amora, Anosta, Sinora, …) 12,50 euro. Sommige aankopers bieden lagere prijzen. De marktstemming is rustig. De meeste verwerkers zijn niet aan de markt. Er is geen overdreven aanbod. Er is vraag voor export naar Oost-Europa.

De groeiomstandigheden zijn goed. In combinatie met het grotere Europese aardappelareaal leidt dit tot druk op de markt. De North-Western European Potato Growers (NEPG) - de belangrijkste aardappel telende landen - rekenen op een recordproductie van 609.615 hectare consumptieaardappelen.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken